API Måndag – SMHI, Obama och Facebook

Den stora nyheten denna vecka är att både SMHI och amerikanska myndigheter kommer med öppen data. Följ mig på Twitter så håller missar ni inga API-nyheter eller API-tips.

SMHI släpper sin data fri

Det otroliga har hänt, SMHI som tidigare inte ens har svarat på frågor om ett öppet API kommer att släppa sin data fri på samma sätt som yr.no nu gör. Detta kommer att ske senast 1 januari 2014 och anledningen är att de ska inleda ett djupare samarbete med den norska vädertjänsten. Läs hela diskussionen om SMHIs öppna data på den utmärkta Facebook gruppen Opengov – öppen offentlig förvaltning.

Personligen så gör detta mitt liv svårare, SMHI har varit en favorit att klaga på när jag snackar APIer. Tur att jag fortfarande har storbankerna och deras brist på API att lita på. Det är riktigt bra att SMHI äntligen har vaknat och att de har en ny strategi för att hantera all den värdefulla data de sitter på. Nu är det bara att hoppas att Lantmäteriet och andra blir inspirerade. Mer data åt folket!

Obama kräver APIer

I veckan som gått så kom Vitahuset ut med ett strategidokument om hur USAs myndigheter ska bli bättre på att använda digitala tjänster. Enligt ett PM som gick ut till alla myndigheter så krävs att de “establish central online resources for outside developers and to adopt new standards for making applicable Government information open and machine-readable by default”. Ord och inga visor. Även om det finns väldigt mycket kvar att göra så är detta ett starkt stöd för öppen data och opengov.

Enklare att testa FQL

Facebook vill inte vara sämre än SMHI eller Obama och har även kommit ut med en nyhet, kanske inte riktigt i samma klass som fri väderdata eller en hel hög myndighets-APIer kanske… Dels så har tillslut support för FBML avslutats helt, dels så har de uppdaterat sin API Explorer så att man nu även kan testa FQL Queries på ett enkelt sätt där.

SSWC

100% av Dopter (dvs jag och Kemie) ska till Sweden Social Web Camp i Augusti. Det blir nog minst en session om APIer om ingen med våld försöker stoppa mig…

Bild: Tord Kvick by Svalin, on Flickr