API Måndag – SL, Trafikverket och API copyright
av Andreas Krohn
Det är måndag och därmed dags för en summering av förra veckans API-nyheter. Denna gång skriver jag om Location Day och en cool “På spåret” app, nya APIer från SL och Trafikverket, hur Oracle fortfarande är sura på Google, hur Intel köper in sig ännu mer i API-världen och lite småförändringar från Facebook. En hel del med andra ord, ännu mer får ni om ni följer @andreaskrohn på Twitter.
Var är vi på väg?
Tyvärr missade jag, och många andra, Location Day i Malmö i fredags & lördags. Jag satt fast i Stockholm pga stormen och en hel del andra kunde inte heller komma till Malmö. Men de som kom gjorde riktigt bra ifrån sig och det finns en hel del videos från fredagens presentationer att plöja igenom. Surt att jag inte kunde komma och prata om varför jag tycker att det nuvarande sättet vi konsumerar location data är väldigt begränsande, men det blir nog fler Location Days misstänker jag.
Vinnaren av Location Days hackathon blev Hellberg, en webbapp som efterliknar “På spåret” med hjälp av bla Google Street View APIet. Riktigt snyggt och ett riktigt kul hack, vill ni ta en titt på koden bakom så finns den på GitHub.
Nya APIer från SL och Trafikverket
Anledningen till att jag var i Stockholm och därmed inte kunde komma på Location Day var ett Trafiklab meetup. Där presenterade SL Realtid 2, ett nytt API som ger bättre data och är enklare att använda än det gamla realtids-APIet.
Trafikverket annonserade också att de kommer med ett nytt API som ska börja betatestas denna vecka. Det är tågdata, liknande den som är tillgänglig idag via Trafikverkets test-APIer på Trafiklab, som kommer att göras tillgänglig. Intressant är att de kommer att använda ett eget frågespråk för att göra APIet så flexibelt som möjligt. APIet har alltså en enda URL, men sedan så skickar man detaljerade frågor via anropets body. På så sätt kan de enkelt lägga till nya data i APIet senare och de ger användarna väldigt stor flexibilitet. Risken är att APIet blir för svårt att komma igång med och att detta kommer att hindra många nya utvecklare att använda deras värdefulla data.
Oracle vs Google
Förra året avgjorde en amerikansk domstol att Oracle inte kunde ta copyright på Javas API och att Google därmed inte har gjort något fel när de utvecklade Android och Dalvik (dvs Googles version av Java VM, jag menar ett VM som av ren slump råkar påminna till 100% om Javas). Nu har Oracle överklagat så frågan om APIer kan skyddas av copyright eller inte är uppe i domstol ännu en gång. ”
GigaOm förklarar hela problemställningen på ett klockrent sätt:
“If Oracle succeeds in the appeal, it will obtain a level of control over software construction that would be akin to a construction firm saying it had exclusive rights to a Phillips head screwdriver.”
Intel köper Hacker Leauge
Intel köpte tidigare i år Mashery och nu har de även köpt Hacker League, ett företag som arrangerar och hjälper till att arrangera hackathons. Mashery har en massa kunder som har APIer och Hacker League har en massa events som behöver sponsorer – så de matchar varandra rätt bra. Nu kan vi förvänta oss ännu fler hackathons helt enkelt.
Facebook designar om
Då Facebook har ett av de dominerande publika APIerna så är vi givetvis många som ser till dem för inspiration. De har precis designat om sin utvecklarportal. Efter en snabbtitt så ser den snyggare ut och det verkar vara något lättare att hitta saker. Men det viktiga är ju inte hur den ser ut utan hur användbar, korrekt och uppdaterad informationen är, något som Facebook har varit sisådär duktiga på tidigare.