API Måndag – skor, Bit.ly, kurser

I denna veckas API Måndag så avhandlar vi ett skomärke som har ett API, ett nytt API från Bit.ly och en hel hög gratis API-kurser. Vill du veta mer om APIer så följ mig på Twitter (@andreaskrohn) där jag delar med mig av läsvärda länkar och kom absolut på APIdays Scandinavia i Stockholm i Mars.

Det enda skomärket med ett API?

Varje skomärke med självaktning bör ha ett API, och just nu tror jag bara att det är Loake Shoemakers som tillhör den skaran. Med deras nya API så kan man söka efter eller lista alla återförsäljare. APIet utvecklades för att funktionaliteten behövdes på Loakes egen sajt och när det väl var klart så fanns det ingen anledning att inte publicera det. I detta fall så var alltså APIet en bieffekt av webbutveckling, en bieffekt som i sämsta fall ger Loake får fler inlänkar och omnämnanden och i bästa fall sprider informationen om skotillverkarens återförsäljare till nya potentiella kunder.

Tack Anton Lindqvist för både tips och API-utveckling.

Länkinformation från Bit.ly

Länkförkortaren Bit.ly hanterar miljoner länkar varje dag. Det gör att de har väldigt mycket användbar data om vilka länkar som är mest populära. Denna information och mycket mer har de nu gjort tillgängligt via sitt Social Data API.

Det går att söka efter vilka som är de mest populära länkarna om ett ämne just nu, hitta vilka ämnen som får mest uppmärksamhet idag eller hitta metadata om en given URL. Det sistnämnda är verkligen användbart för alla som hanterar länkar, det går att få fram väldigt mycket meta data om en länk som tex nyckelord, ämne, språk etc. Mer info om alla dessa möjligheter finns i Bit.lys API-dokumentaiton.

Lär dig använda APIer med Codecademy

Med Codecademy kan man lära sig koda i Javascript, Python, jQuery och flera andra programmeringsspråk och ramverk. Interkativt gratis lärande direkt i webbläsaren. Nu har de även kurser där man kan lära sig använda APIer från bla YouTube, SoundCloud, Bit.ly och Twilio. Det ser ut att vara väl konstruerade små kurser som ger snabb insikt i hur saker fungerar. Ett bra komplement till att läsa tutorials och API-dokumentation helt enkelt.

Seminarium om Öppna APIer i Malmö

På fredag så håller Tore Nestenius ett seminarium om öppna APIer i Malmö. Är APIer något relativt nytt för dig eller du vill veta mer om hur ett API kan användas så rekommenderar jag att du deltar i seminariet.

Glöm inte att kvalet till Travelhack har dragit igång. Har du läst detta blogginlägg ända till slutet så är Travelhack för dig, så det är bara att anmäla dig och sätta igång att hacka.

Bild: DSC_6153 by INOMATA Kentaro, on Flickr