API Måndag – Skolverket, SJ, databasjournalistik & Skimlinks

Det börjar verkligen hända saker i API-Sverige. Skolverket har släppt öppen data, SJs inofficiella API har utökats och det är snart dags för ett hackathon om databasjournalistik. Som extra krydda så har Skimlinks släppt en hel radda APIer och omröstningen om Sveriges bästa API är på upploppet. Detta och mycket mer API-relaterat kan ni få dagligen om ni följer mig på twitter.

Öppen data från Skolverket

Skolverket har släppt en exporttjänst för data. Där går det att ladda ner informatio om läroplaner, kunskapskrav, program, kurser etc för grundskolan och gymnasieskolan. Tamm Sjödin (som presenterade Spotifys app API på webcoast) skrev en intressant kommentar på twitter:

Så, vem gör ett API av Skolverkets data? Är det du så glöm inte att lägga till det i API-katalogen.

Nya inofficiell API funktionalitet från SJ

I veckan kom SJ ut med en ny version av sin mobilapp “Min resa” med lite ny funktionalitet. Precis som i tidigare versioner av appen så var Erik Pettersson snabb på att sniffa trafiken mellan appen och SJs servrar och dokumentera det APIet. Ny dokumenterad funktionalitet är bla att logga in och få översyn på de resor man köpt på sj.se.

Det finns hela 6 inofficiella APIer i API-katalogen och Erik är källan till 3 av dem, så det är bara att tacka honom för lång och trogen tjänst! Vill ni själva sniffa mobilapptrafik och dokumentera APIer så har Jonas Lejon ett bra inlägg om hur man går tillväga.

Hackathon i databasjournalistik

Lördag den 15 maj är det dags för ett hackathon i databasjournalistik på Södertörns högskola i Stockholm. Journalister, utvecklare och grafiker är inbjudna att skapa en journalistisk webbtjänst utifrån Stockholms stads data under 24 timmar. Det ska bli riktigt intressant att se vad som kan komma ut av detta event!

Skimlinks fick väldigt mycket uppmärksamhet för någon månad sedan när det kom fram att Pintrest använder dem för att byta ut länkar till affiliatelänkar och på så sätt tjäna pengar när folk köper en vara de har hittat via Pintrest. Väldigt smart tycker jag, väldigt omoraliskt tycker andra, så Pintrest testar nu andra sätt att tjäna pengar. I veckan har Skimlinks släppt flera APIer som gör det möjligt att använda deras Affiliate Link Generator på webbsajter och i appar, så nu kan du vara precis lika smart/omoralisk som Pintrest.

Vill ni veta mer om Skimlinks så finns det en bra intervju med grundaren Alicia Navarro på Mixergy. Väl värt att lyssna på, om inte annat för att se hur en ide som inte fungerar muterar till en väldigt framgångsrik ide över tiden.

Sveriges bästa API

Ni har väl inte glömt att rösta på era favoriter för att utse Sveriges bästa API? Det går bra att rösta på alla de APIer ni gillar, och bland de 220 APIer som är med i omröstningen så ska ni väl hitta några intressanta kandidater. På onsdag kl 15:00 så utses Sveriges bästa API och i skrivande stund ser topp 10 ut så här: