API Måndag – Skatteverket & Lantmäteriet

På sommaren händer inte så mycket i API-världen, men däremot händer det en del vad gäller öppna data. Denna vecka är det Skatteverket och Lantmäteriet som håller på att öppna sig lite. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter.

Öppna data från Skatteverket

För att följa PSI-lagen så kommer Skatteverket att göra “information tillgänglig för vidareutnyttjande”. Än är inget tillgängligt men det kommer statistik, skattetabeller och annat “i den takt som är möjlig”. Bra av Skatteverket att öppna sin data, ännu bättre när de väl gör det. Ett steg i rätt riktning är det i alla fall.

Öppna data från Lantmäteriet?

Även Lantmäteriet pratar om öppna data, i deras fall handlar det givetvis om geodata. Lantmäteriet är (till skillnad från tex Skatteverket) till stora delar finansierat av att sälja data, de säljer idag data för ca 100 miljoner kronor/år. Finansieringsmodellen är ett givetvis ett problem om man tittar på det en myndighet i taget, men ser man till samhället som helhet så finns det pengar att spara på öppenhet.

Tyvärr så pratar Lantmäteriet om hur fantastiskt bra öppna data är och hur det revolutionerar geodata, men samtidigt så undviker de noga en tidtabell eller några som helst detaljer av vad som kommer att levereras och hur. De verkar också ha missat att det inte kommer att vara “öppna data” om det tillhandahåll mot en avgift. Inte ett steg rätt riktning än, men de har i alla fall försiktigt lyft på foten redo för att ta ett steg.