API Måndag – SCB, Flattr, Intel

Undrens tid är här – Statistiska Centralbyrån har ett API och Intel köper in sig i API-världen. Men alla nyheter är inte goda nyheter – Twitter ger sig på Flattr och tvingar dem ta bort en feature. För mycket mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter och för uppdateringar om kommande API-konferenser så följ @nordicapis.

SCB API – Äntligen!

Under de senaste åren så har jag om och om fått frågor om när ett företag eller myndighet ska publicera ett API – vanligast är frågor om SMHI, storbankerna, Lantmäteriet och Statistiska centralbyrån. SMHI kommer med ett API snart, alla storbankers iPhone appar har ett inofficiellt API som man kan använda om man vill (se tex Handelsbankens och Länsförsäkringars APIer),Lantmäteriet har jag inte hört mycket från (någon som vet?) och nu har SCB släppt en betaversion av APIet för Statistikdatabasen.

APIet ger tillgång till mycket väldigt värdefull och användbar data. Det exponerar data från Statistikdatabasen vilken innehåller statistik om allt från arbetsmarknad och finansmarknad till offentlig ekonomi och forskning (här är hela listan av ämnen i JSON-format). APIet returnerar JSON, kräver ingen registrering och har nästan inga begränsningar (förutom max 10 förfrågningar/10 sekunder).

Ett bra initiativ av SCB! Jag hoppas många kommer att använda sig av deras API.

Twitter vs Flattr – 1- 0

Enlig Twitter så bröt Flattr mot deras API tems när de kopplade Flattr till favoriter på Twitter. Nu har Flattr tvingats ta bort funktionaliteten som gjorde det möjligt att ge Twittrare pengar via Flattr genom att favorisera något av deras tweets. Tyvärr är detta ännu ett exempel på hur Twitter slår ner på innovation på deras plattform, de vill ju stå för innovationen själva (tex Twitter Music). Alla vet ju att ett företag kan vara mycket mer kreativa själva utan en massa jobbiga utomstående utvecklare som hittar på en massa saker som det inte har tid/kunskap/ork att göra själva….

Intel köper Mashery

Intel har sedan ett bra tag haft egna API-produkter. Sedan i november 2012 har de haft ett partnerskap med Mashery, en av ledarna inom API management. Tydligen gick partnerskapet bra för nu har Intel köpt Mashery för 120-180 miljoner USD. Intel satsar alltså en stor hög pengar på att komma in ordentligt i API-branchen och det ska bli intressant att se vad de kommer att åstadkomma. Det ska också bli intressant att se vilket annat API management företag som kommer att köpas upp härnäst.

Videos från Nordic APIs

Jag är glad att vi på Nordic APIs i Stockholm i mars hade ett par kameramän på plats, för de videos som spelades in av alla presentationer blev riktigt bra. Vi har nu börjat publicera dem på Nordic APIs blog tillsammans med de slides som användes i presentationerna. Hittills är min presentation om State of APIs och Hans Zandbelts presentation om Criticality of Identity ute, men det kommer snart fler så följ bloggen för att inte missa något.

Kommande events

Enligt eventkalendern är ett par intressanta events på gång under de närmsta veckorna…

  • Öppen kulturarvsdata i Norden 24- 25 april i Malmö.
  • FajkHack 4 -5 maj i Stockholm – journalister och utvecklare kan vara kreativa tillsammans och skapa riktigt bra datadriven journalistik.

Jag skulle också vilja tipsa om workshopen för en öppen API-licens i Stockholm den 15e maj som jag kommer att delta i. Tillsammans kan vi ta fram en bra API-licens som tar hänsyn både till företags och utvecklares krav!