API Måndag – Reco API, Missatsamtals populära API och öppet API från Bloomberg

Denna veckas API nyheter handlar om Recos nya API och hur populärt Missatsamtals API för att bekämpa telefonförsäljare är. Dessutom så har Bloomber släpper sitt API öppet och att Google straffas i Frankrike för att Google Maps APIet är gratis. Mer API nyheter får ni om ni följer mig på twitter och om ni prenumererar på RSS flödet så missar ni aldrig igen en API måndag.

Reco släpper API

Reco.se så kan man skriva och läsa recensioner om svenska företag. Nu har de släppt ett API och en tillhörande WordPressplugin som företag kan använda för att lista de “recos” (dvs recensioner) som har skrivits om företaget. Med andra ord en perfekt lösning för alla som vill visa dessa recensioner på sin hemsida. För att kunna använda APIet så krävs att man har ett företag registrerat på Reco. Förhoppningsvis så kommer de snart att utöka APIet så att det kommer att vara möjligt att ta fram recensioner om vilket företag som helst, inte bara sitt eget. Dessutom så skulle jag gärna se att det fanns API metoder för att söka bland företag, samt att skicka in nya recensioner.

Missatsamtals API är populärt

Missatsamtal.se så kan man vem som ringer från okända nummer via en crows sourcad telefonkatalog. Det är ett perfekt sätt att undvika telefonförsäljare. Missatsamtal erbjuder också ett API där man kan söka efter ett givet telefonnummer eller få fram de 500 vanligast förekommande numren. Detta API har visat sig rätt framgångsrikt och har imponerande trafik…

Bloomberg släpper öppet API

Bloomberg säljer finansiell data över hela världen och har redan ett populärt API som en del av sina tjänster. Nu har de släppt detta API öppet för alla att använda under en MIT-licens.

Känner ni till något liknande i Sverige idag? Dela då med er i kommentarerna!

Gratis är gott, förutom i Frankrike

Upp till en rätt generös nivå så är Google Maps gratis att använda, vilket är bra för de flesta. Tyvärr är detta inte populärt i Frankrike där Google har dömts att betala en halv miljon euro till ett lokalt kartföretag för att ha först givit bort sin kart-API helt gratis och sedan börjat ta betalt när de väl dominerade marknaden. Visst kan man tycka lite synd om de företag som Google krossar, men det här är kanske att gå lite långt.

Heldag om APIer

Som avslutning så måste jag tipsa om Marknadsföring och försäljning med hjälp av APIer som Annika Lidne har skrivit. Tillsammans så presenterade jag, Annika och en representant för Mashery APIer och dess möjligheter för Bisnode i veckan som gick. En lyckad dag med många bra diskussioner. Själv så presenterade jag Why APIs are important och 20 APIs in 20 minutes (en uppdaterad version av min presentation från DrupalCamp).