API Måndag – Reader RIP, TravelHack, lampor med API

Google lägger ner Reader och därmed dess inofficiella API, en massa kreativitet från TravelHack och lampor med API – det är de stora API-nyheterna från de senaste två veckorna. Eftersom jag var sjuk förra veckan så blev det ingen API-måndag då, det tar jag igen med att skriva ett lite längre inlägg idag. Ännu mer om APIer får ni om ni följer mig på twitter eller kommer på det fullbokade Nordic APIs på torsdag.

Google slaktar APIer

Google rensar ut en mass project i sin vårstädning. Det mest kända offret för denna vårstädning är Google Reader som kommer att pensioneras den 1:a juli i år. Mycket av Readers popularitet är tack vare att dess inofficiella API användes av många 3:e parts appar (tex Reeder). Det gjorde Google Reader var mer infrastruktur än en RSS-läsare.

Flera nya tjänster kämpar om att fylla det hål Google Reader lämnar. Mest framgångsrik hittills är Feedly. De har klonat Readers API så förhoppningsvis kommer Reeder och andra appar att kunna gå mot Feedly utan förändringar. Vi får se om det kommer att fungera om några månader när Google kör “kill -9” på alla Readerprocesser.

Ett par andra APIer som Google lägger ner är CalDAV APIet (Google Calendar APIet kommer att finnas kvar) och det inte alltför kända Search API for Shopping. Intressant är att anledningen till senna vårstädning är “we need to focus—otherwise we spread ourselves too thin and lack impact”. Samtidigt så utvecklar de förarlösa bilar, glasögon och en rymdhiss. Givetvis vill jag ha alla dessa saker, men allra helst skulle jag vilja ha både rymdhiss och Google Reader…

TravelHack 2013

I helgen hade jag äran att sitta i juryn på TravelHack. Det var ett 24-timmars hack arrangerat av SL, Samtrafiken och Viktoriainstitutet. Det var fantastiskt kul att se vad de hårt hackande deltagarna producerade, ta själv en titt på alla lagens pitchar på Bambuser.

Vinnare av kategorin “tillgänglighet” och hela TravelHack blev Resledaren, en app för att göra det enklare för personer med funktionsnedsättningar (tex autism) att resa. Vinnare i kategorin “roligare rörlighet” blev Travel Music Mashup som spelar musik med texter relaterade till de stationer man passerar. iPhoneappen från Biljettapp van kategorin “så mycket bättre”. En personlig favorit var GuideMyDay som gör det enkelt att planera väldigt nischade resor (tex “Smelly Cheese & Wine Tour”).

Skjutsgruppen sprang omkring med mikrofoner hela helgen och spelade in en hel massa podcastintervjuer. Jag och Peter Krantz blev intervjuade om varför öppen data är så viktig och de snackade också med (nästan) hela juryn.

Philips hue API

Lampor utan REST APIer är sååå 2012, i alla fall nu när Philips har släppt ett API för sina Huelampor. Med APIet så kan man tända och släcka, ändra färg på lamporna etc, allt över wifi. Allt detta har man tidigare kunnat göra via iPhone och Androidappar, men nu kan du skriva din egen app för att tända lampan på morgonen.

En huelampa kostar hela 549 kr på Apple Store så detta kommer inte att bli en hit just nu. Även om hue med sitt nuvarande pris inte kommer att dominera världen så älskar jag trenden att allt i mitt hus kommer att ha ett API!