API Måndag – Platsr, Twitter vs IFTTT, APIHQ

Veckans bra nyheterna är att Riksantikvarieämbetet jobbar på ett nytt API och att det har kommit lite nytt från APIHQ. Den dåliga nyheten är att Twitter har gett sig på fler tjänster som använder deras API. För ännu mer nyheter och matnyttiga tips om APIer så följ mig på Twitter eller App.net.

Platsr får snart ett API

Platsr.se är en sajt som drivs av Riksantikvarieämbetet. Där kan man skriva och läsa historier om olika platser i Sverige. Det är ett sätt att samla in personliga berättelser som tillsammans skapar en ny bild av vår gemensamma historia.

Nu håller Riksantikvarieämbetet på med en uppdatering och en del i denna uppdatering är att ta fram ett API. Till att börja med blir det ett API bara för att hämta data. Passa på att maila platsr@raa.se om du har önskemål om APIet. Ta chansen att på verkar redan från början.

Twitter vs IFTTT & fototjänster

If This Then That (IFTTT) är en fantastisk tjänst där man kan koppla ihop andra tjänster väldigt enkelt. Under flera månader nu så har jag använt IFTTT som backuplösning för alla mina Tweets. Så fort jag skickade ett tweet, blev omnämnd eller fick ett DM så skickade IFTTT det vidare till Evernote. På så sätt har jag ett sökbart arkiv av all min twitteraktivitet, vilket ju inte är något som Twitter erbjuder (men som Gnip nu säljer). Men nu är det slut på detta eftersom Twitters nya policies tvingade IFTTT att sluta att använda tweets som “triggers”, dvs som starten på en IFTTT integration.

Nu när Twitter ändå är varm i kläderna så ger de sig också på tjänster som gör det möjligt att ladda upp bilder till Twitter, tex Twitpic och yFrog. De kommer att försvinna från Twitters appar, och dessa appar är snart är de enda tillåtna. Istället är det Twitters egen bildtjänst som gäller. Inget som de flesta användar kommer att bry sig om men det är trist att se hur Twitter stampar på tredjepartstjänster till höger och vänster.

Adminpanel från APIHQ

Det tog sin tid men nu äntligen så har jag släppt en adminpanel för API-konsoler på APIHQ. APIHQ är en tjänst som vi på Dopter utvecklar för företag som har APIer och först ut är API-konsolen, dvs interaktiv API-dokumentation som ska locka fler utvecklare att använda ett API genom att göra det enkelt att komma igång. Än är API-konsolen och dess adminpanel endast i beta men snart kommer den att öppnas så att alla som vill attrahera fler utvecklare till sitt API kan få en konsol.