API Måndag – Pingalytics, Kundo och Facebook Open Graph

Veckans API nyheter består av en ny intressant mashup och ett nytt javascriptbibliotek från Sverige, såväl som lite nyheter från Facebook och Google som dödar ett par APIer. För detta och mycket mer om APIer och öppen data så följ mig på twitter eller kom på Web Service Award dagen i Stockholm på onsdag där jag ska presentera nyttan med APIer.

Pingdom + Google Analytics = Pingalytics

Erik PetterssonImproove, känd bland API och tågnördar över hela Sverige för sin tjänst Tågtider.net, har skapat http://pingalytics.com/. Det är en mashup av Pingdom och Google Analytics. På Pingalytics så kan man se en sajts svarstider från Pingdom och antalet sidvisningar från Analytics på samma kurva och därmed veta hur mycket trafik och olika händelser påverkar prestanda.

Läs mer om Pingalytics på Improoves blogg.

Kundo lanserar javascriptbibliotek

Kundo driver kundtjänst på nätet och de har ett väldigt användbart API. För att göra det ännu enklare för utvecklare att komma igång med APIet och använda Kundos tjänster så har de nu lanserat ett Javascript-bibliotek. Helt rätt väg framåt, det är bara att hoppas att fler svenska företag blir inspirerade och publicerar kodbibliotek till sina APIer.

Glöm inte att ni kan testa Kundos API direkt i browsern utan att skriva en rad kod via APIHQs API-konsol (APIHQ.com är mitt projekt, så detta är lite samvetslös marknadsföring).

Facebook Timeline och Open Graph

Under veckan som gått så har Facebook öppnat sin Timeline för ytterligare 60 applikationer (Pintrest, Foodsotting, Rotten Tomatoes mfl). Dessutom så har de lovat att alla som redan har ansökt om nya Open Graph actions kommer att bli godkända inom någon månad (såvida de föjer FBs guidelines givetvis). Har du ännu inte läst på om Open Graph så är det dags att avsätta lite tid och gå igenom Facebooks Open Graph tutorial så att du också kan spamma alla Facebookanvändare med onödiga detaljer om exakt vad deras vänner gör i alla appar och webbsidor de någonsin använder.

Google dödar fler APIer

Googles Social Graph API eller Pickniks fotoredigerings API är nu nerlagda av Google. Anledningen är att de har för få användare och att mycket av deras funktionalitet nu ingår i Google+. Förhoppningsvis så innebär de att Google faktiskt kan producera ett rikare läs-API och kanske till och med ett skriv-API för Google+, det kan man ju iaf drömma om.