API Måndag – partiers åsikter, OneNote, Google Maps

Det finns nu ett API för att få veta vad politiska partier tycker i olika frågor, Microsoft släpper ett OneNote API och Google Maps stödjer GeoJSON – en hel del API-nyheter denna vecka. Vill du veta mer om hur man maximerar värdet av APIer så kom på Nordic APIs konferenserna i Stockholm den 31a mars, Köpenhamn den 1a april, Helsingfors den 2a april eller Oslo den 3e april.

Så tycker partierna

partisk.nu så listas ett stort antal frågor och de största partiernas hållning i dessa frågor. Data samlas in från partiprogram, webbsider, artiklar etc. Just nu har de 296 frågor och 1094 svar, vilka alla är tillgängliga via deras nya API. Via APIet kan man hämta information om partier, frågor och svar så att man kan bygga sin egen version av Partisk.nu om man vill.

OneNote API

OneNote är Microsofts applikationer för att hantera anteckningar och synkronisera dem mellan många olika devices. Nu har Microsoft släppt ett OneNote API som gör det möjligt att bygga egna applikationer som kommer åt filer som lagras i OneNote, dvs en direkt konkurrent till vad många appar idag använder Dropbox till. Det finns tutorials och exempel för inte bara Microsofts egna Windows Phone utan även för iOS, Android eller att använda REST direkt.

Microsoft är väldigt aggressiva på API-området just nu. En intressant artikel om detta är OneNote and Microsoft’s quiet API revolution. Bra att Microsoft ger sig in i leken, Google behöver ordentlig konkurrens och vi som utvecklare har allt att vinna på att det finns fler seriösa spelare.

Google Maps stödjer GeoJSON

Google Maps Javascript API har nu stöd för GeoJSON, ett dataformat som gör det enkelt att visa geografisk data från många källor på en karta. Eftersom en hel del geografisk data redan finns tillgängligt i GeoJSON och Google Maps är ett av världens populäraste APIer så är detta ett rätt stort steg. Läs Google Maps Data Layer dokumentation för att se hur du kan komma igång.

API Strategy & Practice

På torsdag-fredag denna vecka så är det dags för API Strategy & Practice konferensen i Amsterdam. Själv kommer jag att vara på plats både som representant för Nordic APIs och som moderator för Security & Testing spåret. Dessutom kommer jag att presentera på API Marketing & Developer Communities spåret, en presentation med den positiva titeln “I hate developers” (spoiler: det gör jag inte). Är någon av er på väg till konferensen så vill jag gärna träffas. Kontakta mig på twitter eller hugg mig när vi är på plats.