API Måndag – parsa resebokningar och Google API Explorer

Ett nytt API för att få ut resebekräftelser från emails som XML och lite uppdateringar från Google är veckans nyheter. Sommaren har kommit och det betyder att det finns lite färre nytt i API-världen. Hoppas kunna fortsätta med API måndagarna nästan hela sommaren, men de blir nog något kortare. För att absolut inte missa något så glöm inte att följa @andreaskrohn på Twitter.

Parsa resebokningar

Worldmate har en massa reseplaneringstjänster, bla en iphone app, android app och en addon till Outlook. Nu har de tagit allt de vet om att hantera resebokningar och lanserat ett API för att parsa emails med resebekräftelser. Skicka in ett bekräftningsmail från något reseföretag till Worldmate och få tillbaka information om resan i XML, inklusive detaljer som pris, lojalitetsprogram, platsnummer och resenärens namn.

De hanterer över 1300 flygbolag, hotellkedjor, hyrbilsföretag, resebolag och många andra. Dessutom så stödjer de en hel massa språk, tex svenska, danska och norska. Alla som håller på med resor på något sätt bör ta en seriös titt på detta API, det är verkligen ett klockrent API som har gigantisk potential. Det är också ett mycket bra exempel på hur man kan ta en biprodukt (i detta fall att parsa bokningsbekräftelser) och göra en produkt av det.

Google uppdaterar API Explorer

Google har snyggat till och lagt till lite ny funktionalitet på sin API Explorer. Det är ett verktyg där man kan testa Googles APIer direkt i en webbläsare. Bland nyheterna finns möjligheten att söka bland alla APIer och metoder samt att alla metodanrop man testat sparas så man kan gå tillbaka och titta på gamla anrop.

En klar uppdatering men personligen föredrar jag fortfarande API konsolen från APIHQ. Inte så konstigt kanske, det är ju jag som ligger bakom APIHQ :)

Bild: One ticket to Beirut by whatleydude, on Flickr