API Måndag – Örebro, Malmö och Norrköping

Kampen har börjat om vilken del av landet som kan vara bäst på öppen data – veckans kämpar är Örebro, Malmö och Norrköping. Eftersom Örebro är den enda av dessa som faktiskt släpper öppen data på löpande band så vinner de givetvis, men det är kul att se att det händer saker i hela landet. Mycket mer intressant om öppen data, APIer och livet i största allmänhet får ni om ni följer mig på Twitter eller App.net.

Mer data från Örebro kommun

Örebro är en av de kommuner i Sverige som utan tvekan ligger längst fram när det gäller att publicera öppen data och tillhandahålla APIer. I veckan som gått har de publicerat väldigt mycket ny data. Vad sägs om alla leverantörsfakturor, detaljer om inköpta livsmedel, besöksstatistik för örebro.se, skolbetyg och statistik om mottagna flyktingar? Riktigt bra gjort av Örebro som vanligt. Hoppas andra kommuner blir inspirerade av Örebros handlingskraft.

Öppen data och personlig hälsa

Imorgon tisdagen den 6e november så arrangerar Media Evolution och Näringsliv Skåne en workshop om öppen data och personlig hälsa. Det som kommer att diskuteras är hur man bygger ett ekosystem kring öppen data för att förbättra sjukvården. Bra att det händer något även i södra Sverige och kul att se att någon tar tag i diskussionen om hälsa och öppen data. Om inte annat så finns det en hel del integritetsfrågor att lösa inom det området.

Affärsmöjligheter med öppen data

Den 7e november så arrangeras en heldag om affärsmöjligheterna med öppen data i Norrköping. Många intressanta talare, bla kommer Tord Kvick från SMHI och tala om hur de bygger sin tekniska plattform för att kunna tillhandahålla öppen data.

Själv ska jag varken till Malmö eller Norrköping, istället ska jag till London och The Business of APIs konferensen. Om någon av er ska dit så pinga mig gärna på Twitter så kan vi ses där.

Varför Posten inte släpper postnummerdata fritt

I inlägget Utvecklare – en tillgång för Trafikverket, ett hot mot Posten så beskrev jag hur Posten tvingade Postnummer.info att stänga sitt postnumme-API. Nu vet jag lite mer om varför Posten gjorde så och det är den gamla vanliga förklaringen till varför gamla jättar slår ner uppstickare – det finns en gammal affärsmodell att beskydda. Att sälja information om postnummer är nämligen något som man tydligen kan tjäna pengar på, och då ställer ju ett gratis API från Postnummer.info till det.

Kanske förståeligt av kortsiktiga affärsskäl, men en kamp som Posten inte kan vinna. Synd att Postens relativt öppna förhållningssätt till data vad gäller e-handel inte sträcker sig till sådan icke-känslig information om postnummer.