API Måndag – öppna valdata från SVT Pejl, Twitter vs utvecklare & Öppna Helsingborg

Veckans API-nyheter handlar framförallt om öppna data om riksdagskandidater från SVT Pejl, om hur Twitter fortsätter att bekämpa utvecklare och en liten teaser om Öppna Helsingborg. För att inte missa något framtida inlägg om APIer och öppna data så följ @mashupse.

Öppna valdata från SVT Pejl

Om en knapp vecka är det val och inför det så har SVT Pejl släppt en hel massa relevant data om riksdagskandidater, nämligen all data från SVTs valkompass. Det är data om över 5400 riksdagskandidater och mer än 2000 enkätsvar som vem som helst kan ladda ner och börja använda för sina egna valanalyser.

Förutom enkätsvar från riksdagskandidater så är det data från Valmyndigheten, Bolagsverket och Infotorg som SVT Pejl har sammanställt. Det finns samlad information om kandidaters inkomster, vilka bolag de är engagerade i, bostadsort, partitillhörighet mm. Klockrent som vanligt SVT Pejl, ni gör ett fantastiskt jobb både med att behandla data och med att dela med er! Jag gillar verkligen SVT Pejl, har ofta skrivit om dem, och det kommer jag nog att göra många gånger till om det fortsätter så här.

Twitter vs utvecklare

Tyvärr har Twitter en (i internettid) lång historia att bekämpa utvecklare som använder deras API. Twitter är nu stora nog, mycket tack vare dessa utvecklare, att det är viktigare för dem att hålla sig väl med kändisar än med programmerare. Under sommaren tvingades ScraperWiki ta bort sin Twitterintegration och nu har Twitpic tvingats stänga.

ScraperWiki hade en fantastisk tjänst som bla gjorde det möjligt att söka bland alla sina twitterföljare. Prefekt för att hitta alla API-intresserade i Oslo till exempel. Twitter har stängt av ScraperWiki från sitt API, så denna tjänst finns tyvärr inte längre. Anledningen var att ScraperWiki hade blivit väldigt populär, men de var inte så stora att de hade råd att köpa data av Twitter. Jag rekommenderar verkligen att ni läser ScraperWikis blogginlägg om detta, det ger god insyn i hur Twitter tänker om små utvecklare.

Veckans offer är Twitpic, som kommer att stängas för gått den 25e september. Anledningen här är att de anklagas för att ha inkräktat på Twitters varumärke. Twitter har varumärkesskyddat “Twitter” och “Tweet”, men inte Twit (det skulle nog vara svårt då det redan finns ett mediaföretag med namnet Twit). Oavsett den juridiska anledningen så är detta ytterligare ett steg i Twitters kampanj mot utomstående utvecklare, vilket är väldigt tråkigt att se.

Öppna Helsingborg

Vi på Öppna Helsingborg har riktigt mycket saker på gång under de kommande veckorna. Är du intresserad av öppna data, Helsingborg, databasjournalistik, Internet of Things eller relaterade ämnen så rekommenderar jag att du följer Helsingborgs öppna data blogg och twitterkonto för att inte missa vad vi har på gång.