API Måndag – öppna data, Minecraft, Mapbox

Det är extra många API-nyheter att sammanfatta eftersom det inte blev något måndagsinlägg förra veckan – Veckans nyheter handlar om en översikt av öppna data i Sverige, hur öppna data + Mindcraft = Danmark, nya APIer för reseplanering och humanitär information samt en hel massa bra event under de närmsta veckorna. Ännu mer API-nyheter kan du få om du följer @andreaskrohn på Twitter.

Missa inte att anmäla dig till Nordic APIs meetup i Göteborg 6e maj. Några timmar om APIer med mig, Travis Spencer från Twobo Technologies och Federico Hernandez från Västtrafik.

Öppna data nulägesanalys

VINNOVA har publicerat en nulägesanalys av öppna data i Sverige 2014 som det är väl värt att titta igenom. Det är en genomgång av hur öppna data publiceras och används i Sverige idag med en översikt över hur 9 myndigheter jobbar med öppna data. Vill du inte läsa hela rapporten så hoppa direkt till sida 40 och läs igenom de svar från intervjuer med de som arbetar med öppna data idag. Väldigt många klockrena citat.

Danmark i pixlar

Baserat på öppna data från danska Geodatastyrelsen så har ny hela Danmark återskapats i Minecraft. Alla kan nu utforska hur Danmark ser ut i pixelform och Geodatastyrelsen hoppas det kan användas i utbildningssyfte. Ett kul exempel på vad som kan göras med öppna data. Här kan ni se ur Minecraftdanmark ser ut:

Hitta rätt med Mapbox

Kartlösningen Mapbox, som bygger på Open Street Maps, har släppt ett nytt API – Smart Directions. Med detta API så kan man planera hur man ska resa från punkt A till punkt B, på samma sätt som man kan med tex Google Maps. Det nya APIet kommer inte att vara gratis, men priset är ännu inte satt officiellt.

ReliefWeb API

ReliefWeb är en FN-tjänst som samlar data om humanitara insatser vid globala kriser och katastrofer. Data från 1971 och framtåt, totalt 550.000 datapunkter, finns nu tillgängligt via deras API. Det är data om allt från katastrofer och länder till tillgängliga jobb och utbildningsmöjligheter.

Kommande event

Själv så ska jag som jag tidigare nämnde till Nordic APIs meetup i Göteborg, men det är också en hel del annat på gång under de kommande veckorna:

  • 29 april är det It’s all about location i Helsingborg, en minikonferens om platser med riktigt bra talare.
  • 3 maj är det Gothenburg Startup Hack
  • 7 maj är det uppvärmningshack i Norrköping inför East Sweden Hack
  • 10–11 maj i Malmö är det dags för Wearable Tech Hackathon som inkluderar kurser i Arduino, hur man använder en Laserbrännare och hur man syr.
  • 10–11 maj är det FajkHack i Stockholm. Det är ett datajournalistiskt hackathon med fokus på att hacka med valinformation.

Dessa event och många fler hittar ni i Eventkalendern som ni också kan följa på Twitter – @eventkalendern.