API Måndag – Open Stockholm Awards, Traffic Jam Sessions, Öl

Värmen har kommit, och det sätter sina spår även på antalet och typen av API-nyheter. Open Stockholm Awards har avslutats, och en av vinnarna har med uteserveringar att göra, och jag har stött på en rolig liten sida som svarar på frågan om man får dricka öl idag. Dessutom har hackathonet Traffic Jam Sessions avslutats.

Vinnare av Open Stockholm Awards

Open Stockholm Awards är en tävling om att använda öppna data från Stockholms stad på bästa sätt. Nu har 3 vinnarna utsetts från de 93 bidragen. Konceptet Solen i Stolen vann “Bästa smarta lösnignen för stockholmare”. Den använder data om väder, serverinstillstånd och byggnader för att lista ut vilken uteservering som ligger i solen just nu. De andra vinnarna är en app för att effektivisera lastzoner och en lösning för att inspirera fler att ge sig ut och upptäcka naturen i sin omgivning.

Traffic Jam Sessions

Förra veckan var jag på hackathonet Traffic Jam Sessions i Malmö för att hålla några presentationer och hjälpa deltagarna med APIer. Det var riktigt bra 3 dagar med mycket kreativitet, där de flesta lag använde både hårdvara och mjukvara. Gränsen mellan den fysiska världen och den digitala världen håller vekligen på att suddas ut.

En av de bättre skapelserna var Can I fit som använde Kinect och en IR-kamera för att avgöra hur mycket folk som sitter i bussen eller tåget, så att man vet om man får plats eller inte. Laget GoBike skapade också något väldigt användbart genom att fästa en sensor på en cyckeln som automatiskt talade om för en Androidapp att man började cykla. Då kan man trigga nästan vilka saker man vill – tex kan släcka alla lampor i sitt hus, börja spela den perfekta cykelmusiken eller starta RunKeeper.

Öl

Dryg.net har ett enkelt och användbart API för att ta reda på information om årets dagar, tex om det är en röd dag eller en arbetsfri dag. Webbyrån Big South har använt detta API för att svara på en enkel fråga – får jag dricka öl idag. Kanske inte den mest användbara tjänsten i världshistorien, men mycket bättre än det mesta som får miljoner i dollar i riskkapital.

Vill du veta ännu mer om APIer eller tipsa mig om nyheter för nästa veckas API-måndag? Följ mig då på Twitter där jag heter @andreaskrohn eller kontakta mig direkt.