API Måndag – Open Stockholm Award, Foursquare och OpenStreetMaps

Stockholm håller en tävling om att bygga bra appar på deras öppna data och Foursquare säger hej då till Google Maps nu när de tar betalt. Dessa och många andra liknande saker har jag delat med mig av på Twitter med hashtaggen #apise. Följ mig på för att inte missa någon godbit!

Open Stockholm Award

open.stockholm.se finns redan lite öppen data om Stockholm, tex information om stadens tjänster och platser. Mer kommer “under 2012” och förhoppningsvis redan under de närmsta veckorna. Den 13 mars så drar nämligen Open Stockholm Award igång. Det är en tävling för att komma upp med bra appar och tjänster baserat på stadens öppna data. Tävlingen är igång i 2 månader med deadline den 13 maj och det finns priser för mest innovativa app, bästa ide, bästa app för miljö och hållbarhet samt smartast lösning för stockholmarna.

Ett mycket bra initiativ från Stockholms stad, Stockholms Handelskammare och de andra arrangörerna. Synd att Handelskammaren anses “snöat in sig på öppen data” som Jörgen Lindqvist, chefredaktör på Computer Sweden skriver. Tur att inte många håller med om det. Handelskammaren har också givit svar på tal.

Själv tycker jag att Open Stockholm Award är ett fantastiskt initiativ som ger uppmärksamhet åt öppen data och dess möjligheter. Skulle gärna vilja se något sådant i mina hemtrakter också (om någon i Helsingborgs stadshus läser det här så kontakta mig). Mer data åt folket!

Foursquare byter Google Maps mot OpenStreetMaps

OpenStreetMap är en crowd-sourcad kartlösning som har fått en ordentlig skjuts framåt i veckan som gått. Foursquare har nämligen bytt till dem från Google Maps. Det har Foursquare gjort med hjälp av MapBox som gör det enkelt att göra riktigt snygga kartor med data från OpenStreetMaps.

Anledningen till att de började titta på alternativ till Google Maps är att Google började ta betalt för sitt API och man kan väl anta att det blev rätt dyrt för en tjänst som Foursquare. Är detta början på en trend? Det skulle vara intressant om Apple gjorde samma sak!