API Måndag – nya APIer för email, bilar och kartor

Veckans API-nyheter handlar om nya APIer för att hantera din email, din bil och dina kartor. För ännu mer info om APIer så var med på konferensern Nordic APIs Platform Summit i Stockholm om 2 veckor. Bland mycket annat så kommer jag och Kin Lane att hålla i en Introductions to APIs workshop för alla som är nya i API-världen.

Ett API till många emailplattformar

Vi är alla tvugna att använda email dagligen och vill alla ha bättre och smartare applikationer som kan hjälpa oss (på OSX kan jag rekommendera MailMate). Utmaningen för alla som är intresserade att skriva sådana nya smarta appar är att alla mailtjänster har olika APIer eller olika tolkningar på hur IMAP ska fungera. Detta försöker nu Inbox korrigera med sitt mail API.

Det är ett API till många mailtjänster, tex GMail, Yahoo Mail och MS Exchange. Inbox hanterar varje mailtjänst egenheter och buggar och du som utvecklare har endast ett API att förhålla dig till. Antingen kan du ladda ner deras kod från GitHub och hosta det själv eller betala dem en liten summa för att sköta hostingen.

Förutom ett mail-API så har de även ett kalender-API. Det fungerar precis som mail-APIet. Det är alltså ett API till flera kalendertjänster, nämligen GMail, Exchange och iCloud.

Min bil behöver ett API

Internet of Things kommer snabbt och en av de stora plattformarna för detta kommer att vara bilen (inte minst för att IoT drivs av biltokiga amerikaner). I Sverige finns Automile som har ett API för att exportera data från sin bil – hur mycket bränsle har gått åt, hur mycket CO2 har producerats, var har man kört etc. I USA har precis Dash Chassis API släppts och det ger liknande information.

Båda tjänster fungerar genom att man pluggar in en liten enhet i bilens dataport. Denna enhet skickar sedan data till Automile/Dash servrarna och därifrån kan man få tag i den på olika sätt, tex via ett API. Detta är givetvis riktigt intressant data. Min bil är för tillfället lika offline som mina glasögon och mitt hus – och det måste korrigeras på alla fronter. Mer data åt folket!

Nya APIer på gång från Mapbox

Mapbox är ett alternativ till Google Maps, ett verktyg som gör det enkelt att designa snygga användarvänliga kartor. Mycket av deras data kommer från Open Street Maps. Mapbox har sedan tidigare en hel del bibliotek och APIer för utvcklare, och snart kommer de med ett par nya.

Med det kommande Upload APIet så kan man ladda upp bilder till Mapbox.com, dessa bilder kan sedan visas på en karta. Ett annat nytt API är Walking Directions, för att planera hur man kan gå från en punkt till en annan. Båda är för närvarande i beta och kommer att släppas snart.