API Måndag – Norsk kartdata, Jawbone, Twitter

Norge följer Danmarks och Finlands goda exempel (men det gör ännu inte Sverige), Jawbone gör det möjligt att komma åt data om dig själv i en massa appar och Twitters API v1 lever lite till – det är veckans API- nyheter. Ännu mer om APIer och öppen data får ni om ni följer @andreaskrohn eller kommer på en Nordic APIs konferens i Köpenhamn, Sundsvall eller Stockholm.

Norge öppnar upp kartdata

Finland har släppt öppen kartdata, Danmark har också gjort det och nu följer Norge efter. Just nu är det ett begränsat dataset men mer kommer under nästa år. Svenska Lantmäteriet har inte lika mycket öppen data. Deras problem (alt. ursäkt beroende på vem man pratar med) är att Lantmäteriet är avgiftsfinansierat, dvs att de går runt på pengar de får genom att sälja data. Mycket mer om Lantmäteriet hittar ni i kommentarerna på detta inlägg där en affärsutvecklare på Lantmäteriet ger mig svar på tal när jag klagar på dem.

Bra gjort Norge, Danmark och Finland. Mer data åt folket!

Jawbone UP plattform

Quantified Self är att mäta sitt liv, tex antal steg, hur mycket mat man äter och hur man sover. Det finns gott om prylar och appar för att göra detta – RunKeeper och Nike+ är vara ett par exempel (båda med APIer). Ett annat exempel är armbandet Jawbone UP som mäter rörelsemönster etc. I veckan så har Jawbone släppt flera integrationer med 3e parts appar, tex RunKeeper och IFTTT. Ännu är APIet inte öppet för alla, men förhoppningsvis kommer det snart.

Twitter API v1 lever lite längre

För att ge utvecklare lite mer tid att gå från API v1 till API v1.1 så skjuter Twitter på datumet då v1 stängs för gott. Istället för imorgon 7e maj så lever v1 vidare till 11e juni. Har ni ännu inte uppgraderat till v1.1 så är det hög tid att göra det nu, innan era applikationer slutar fungera.