API Måndag – Nordic APIs, Riksdagen, Tictail

Sommaren är inte riktigt slut, men min “semester” är definitivt slut, så dags att börja skriva om API-nyheter varje måndag igen. Några av sommarens API-nyheter är ett nytt API från Dropbox, ny data från Riksdagen och en ny tjänst från Runscope. Blickar vi framåt så är det snart dags för Nordic APIs och dessutom så släpper Tictail snart ett API. För ännu mer länkar och tips om APIer så följ gärna mig (@andreaskrohn) på Twitter.

Nordic APIs

En dryg månad kvar till Nordens största konferens om APIer, nämligen Nordic APIs 18-19 september i Stockholm (jag är själv en av huvudarrangörerna). Vi har en väldigt bra agenda med presentationer från Layer 7, Ping Identity, ProgrammableWeb, SmartBear, Intel, Samtrafiken, Apigee, 3Scale mfl. Dessutom har vi lyckats klämma in en unconference så om du saknar något på agendan så är du fri att skapa en egen session där. Jag skulle väldigt gärna se så många av er som möjligt på plats. Det kommer att bli ett riktigt riktigt bra event! Registrera er nu, ni kommer inte att ångra det.

Ny data från Riksdagen

Det är full fart hos Riksdagen, de publicerar ny data på löpande band. För ett par veckor sedan så kom de ut med nya dataset med voteringar från 2002 fram till idag. Dessutom har många av de redan existerande dataseten kompletterats. Riksdagen erbjuder nu en hel del data och sätter en hög standard för andra i myndighetssverige.

Dropbox Datastore API

I July höll Dropbox sin första utvecklarkonferens och där kom de ut med ett nytt API, nämligen Datastore API. Detta API gör det enkelt att använda Dropbox som synkroniseringsbackend för tex mobilappar. Dropbox är redan den tjänst som många appar använder för att synka filer, och med detta API så kommer garanterat Dropbox dominans att öka.

API Changelog

En väldigt användbar ny tjänst är API Changelog av Runscope. Vi vet alla att APIer förändras löpande, en del mer än andra. Om man använder ett API så kan dessa förändringar skapa stora problem och det kan vara rätt arbetskrävande att hålla reda på vad som ändras från dag till dag. Med API Changelog så kan man prenumerera på förändringar hos APIer från Facebook, Twitter, Dropbox, Google Maps, LinkedIn mfl. Dessa förändringar identifieras genom att Runscope automatiskt håller koll på tjänsternas API dokumentation.

Tictail API

Med Tictail kan man snabbt få upp en e-handel och börja sälja saker på nätet. I september så kommer de ut med ett API som kommer att göra det möjligt för utvecklare att bygga appar för Tictails egen App Store. Gillar ni den idéen så kan det vara värt att redan nu anmäla sig till Appathon #1, Tictails eget hackathon i mitten på september.