API Måndag – Nordic APIs, Fortnox, SVT Pejl

Ännu en vecka, ännu fler API-nyheter. Denna vecka om Nordic APIs konferensen, Fortnox nya API, öppen API-licens, SVTs miljöpejl och East Sweden Hack. Följ @andreaskrohn på Twitter för att få ännu mer API-nyheter och intressanta API-länkar hela veckan lång.

Nordic APIs

Just nu är jag på väg mot Stockholm för att hålla i Nordic APIs konferensen (tillsammans med en massa folk från Twobo Technologies). Det börjar på tisdag kväll med förfest hos SmartBear, sedan kör vi onsdag-torsdag på Lustikulla konferenscenter i Liljeholmen, Stockholm. 2 dagar fullpackade med presentationer, unconference och demos om allt i API-världen. Läser du detta inlägg så är konferensen för dig. Har du inte redan en biljett så ta chansen att köpa en i sista minuten så att du inte missar denna unika konferens. Använd rabattkoden “mashup” för att spara 20% på biljettpriset när du registrerar dig. Vi ses på tisdag!

Fortnox

Fortnox erbjuder tjänster för bokföring, fakturering, tidsrapportering etc över nätet för många av landets småföretag. De har sedan länge haft ett API, men i veckan så släppte de dokumentationen för versionn 3 APIet (v3 är ännu i betastadiet). Det är en hel del uppdateringar, framförallt så har APIet blivit mer konsekvent och enklare att använda. Är du intresserad av Fortnox API så missa inte deras utmärkta API-blogg.

Öppen API-licens

Att fica en license/användaravtal för ett API är ofta det sista man tänker på i ett API-projekt, men det är alltid ett måste. Det finns också många API-licenser som är extremet svårlästa för icke-jurister och som endast beskyddar företaget som publicerar APIet. För att lösa dessa problem så har Dopter (där jag jobbar), Samtrafiken, Mannerheim Swartling och Viktoriainstitutet med stöd från VINNOVA tagit fram en API-licens som alla kan använda. Nu har vi publicerat ett utkast på licensen och vi behöver er feedback! Ladda ner API-licensen, läs mer om vad vi har gjort och vad vi behöver feedback på och dela med dig av din feedback i vår Facebookgrupp.

Miljöpejl

Jag älskar SVT Pejl, datajournalistik från SVT som tidigare har producerat utmärkta skolpejl och brottspejl. De tar stora datamängder, analyserar dem och paketerar dem så att alla kan använda dem för att hämta information som är relevant just för dem. I januari lanserade de miljöpejl där de har tagit miljödata från bla länsstyrelser för att få fram data om förorenade platser i Sverige. De har nu publicerat ett blogginlägg om hur de samlade ihop all data. Intressant läsning om hur svårt det kan vara med öppna data och hur mycket jobb det kan vara att få tag på offentlig information.

East Sweden Hack

I helgen var det East Sweden Hack i Linköping. Det verkar ha varit ett riktigt bra event med en hel del riktigt bra hack. På onsdag får vi veta vilket vinnarlaget är.