API Måndag – Nobelpriset, Riksteatern, App.net

Nobelpriset har nu ett API, riksteaterns föreställningar finns som öppen data, App.net har släppt ett nytt API och Nordic APIs kommer till Stockholm i mars och september. Det är en sammanfattning av veckans API-nyheter. För ännu mer om APIer så följ mig på Twitter (@andreaskrohn).

Nobelprisets API

Vi börjar nu ser resultatet av de bidrag VINNOVA har delat ut i sin första utlysning om Öppna datakällor. En av de som fick bidrag var Nobel Media och resultatet är ett officiellt Nobelpris-API där man kan söka efter pristagare och priser från 1901 och framåt. Data om priser och pristagare finns både via ett REST API (utvecklat av Dopter, mitt företag) och via länkad data (utvecklat av Metasolutions). Efter att APIet lanserats så tog det inte många timmar för Peter Hellberg att skapa en Rubyklient för APIet, imponerande snabbt.

Vill du veta mer om Nobelprisets API så har jag skrivit om viktiga val som vi gjorde när vi utvecklade APIet och skrivit en lite introduktion till APIet på ProgrammableWeb.

Öppen data från Riksteatern

Även Riksteatern har öppnat upp sina datakällor. Det som finns tillgängligt är data om över 1000 produktioner, ca 1000 kommande föreställningar och över 7000 lokaler. Tyvärr framgår det inte alls hur denna data publiceras (REST? RDF? SOAP? Excel?), vilka villkor man ska gå med på för att få använda den eller exakt vilken data som finns om varje produktion eller lokal. Är du intresserad så maila data@riksteatern.se för mer information.

UPPDATERING (2013-02-11): Var orättvis mot Riksteatern förra veckan (skyller på feberyrsel, men har egentligen ingen ursäkt). All info om deras REST API finns på http://data.riksteatern.se/. Ursäkta att jag inte kan läsa innantill.

App.net har nu ett File API

Timmar efter förra veckans API Måndag så kom App.net ut med ett File API. Hittills har App.net varit en mindre populär version av Twitter som det dessutom kostar att använda (de har en bra anledning att ta betalt, men det hjälper knappast deras populäritet), men med File APIet så går de i en lite annorlunda riktning. Istället för att implementera mer kommunikationstjänster så är File APIet en bra tjänst att använda i appar som inte på något sätt liknar Twitter, tex dela med sig av foton eller synka filer.

Nordic APIs

Den 21e mars är det dags för en halvdag om APIer i Stockholm. Det är den första konferensen under namnet Nordic APIs som jag är med och arrangerar tillsammans med Twobo. Vi kommer att hålla till på Jayways kontor mitt i Stockholm och vi kommer att publicera schemat vilken dag som helst. Registrera er för att garantera en plats (det är gratis) och följ @nordicapis på Twitter för att inte missa några nyheter.

18-19 september kommer vi att arrangera ett större Nordic APIs med många fler deltagare och presentationer om APIer. Intresset har varit stort så vi ser verkligen fram emot att samla experter från hela världen på ett ställe för att diskutera öppen data, APIer och allt som hör därtill. Även här går det bra att registrera sig redan nu.

Bild: By Prolineserver (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons