API Måndag – Netflix API är dött, länge leve Netflix API

En vecka har gått, ett API har lagts ner (men data är ändå tillgänglig) och två nya APIer har publicerats. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter. Håll också ett öga på @_ordino där saker kommer att hända snart.

Netflix API är dött, länge leve Netflix API

Det har varit på gång länge men nu är det ett faktum, Netflix publika API är nu nerlagt. Under ett par år så har de inte accepterat nya API-användare och i fredags så stängdes APIet ner även för gamla användare. En hel del applikationer har därmed också slutat fungera. Netflix har aldrig riktigt satsat seriöst på sitt publika API, och även om det fanns en del användare så kostade det antagligen Netflix mer än det smakade.

Vill du komma åt information om vilka serier och filmer som Netflix har så finns det redan flera andra lösningar att välja på. Netflix Roulette APIet är ett av dessa. Med det APIet så kan du komma åt det mesta som finns på Netflix webbsajt då all data skrapas därifrån av 100 spindlar. Som jag har sagt tidigare så är detta den perfekta marknadsundersökningen, använder många Netflix Roulette APIet så finns det ett behov för ett officiellt API.

Amazon Cloud Drive API

Det finns redan en hel del lagringstjänster med APIer, tex Dropbox, Box och OneDrive. Nu har Amazon kommit med sitt eget erbjudande med CloudDrive. Med CloudDrive APIet så kan man lagra data i Amazons moln samt låta användare komma åt den data de har lagrat hos Amazon. Tyvärr krävs det att Amazon godkänner de appar som ska använda APIet, vilket gör deras lösning mindre attraktivt än konkurrenternas.

Kulturarv

Riksantikvarieämbetet har släppt ca 60.000 länkar mellan kulturarvsobjekt (fotografier, runstenar, byggnader etc) fritt i ett API. Länkarna har skapats av användare i Kringla och på Wikipedia och Wikimedia. Detta är ett bra exempel på Riksantikvarieämbetets öppna data initiativ. Är du intresserad av kulturarvsdata så ta en titt på deras K-samsök API samt på Europeanas API.