API Måndag – Mozilla Social, bildredigering och länkad data

Veckans måndagsnyheter från API-världen är att Mozilla släpper ett nytt API för att göra webbläsaren mer social, Cloudinary släpper ett API för att redigera bilder och Valtech snackar om länkad data. Tycker ni det låter intressant så följ mig på Twitter (@andreaskrohn) eller på App.net (@andreaskrohn) så får ni veta ännu mer om APIernas spännande värld.

Mozillas Social API

Mozilla har släppt ett Social API som gör det enkelt för webbläsare att integrera sig med sociala media. Det går att visa vad användarens vänner sysslar med i en social sidebar och att chatta med vänner i webbläsaren oavsett vilken sajt man är på. Som första exemplet på hur APIet kan användas så har den senaste versionen av Firefox en integration med Facebook Messenger. Det låter som ett API för att göra vad Flock försökte bygga ett företag runt redan 2008.

Bildhantering via API från Cloudinary

Cloudinary erbjuder ett API för att redigera bilder och för att få reda på metadata om bilder. Alltifrån enklare funktionalitet som att ta reda på vilka färger som är dominerande i en bild eller att automatiskt identifiera ansikten i en bild till att skapa egna transformationer. Ser ut att vara ett bra alternativ att titta på om man behöver någon sorts automatisk bildredigering.

Lunchseminarium om länkad data

På fredag håller Valtech ett lunchseminarium om länkad data i Stockholm. Ser ut att vara en bra introduktion om ni vill ha en snabb överblick av vad länkad data är och hur man använder sig av den.