API Måndag – mat, öppen data och events

Veckans API-nyheter är ett nytt API om mat, USAs strategi för öppen data och en hel hög riktigt intressanta API-events. Mer om APIer får ni genom att följa @andreaskrohn och genom att komma på någon av Nordic APIs konferenserna.

MatAPI

I helgen var det Stockholm Startup Hack och där producerades en hel hög intressanta hack. En personlig favorit är Mat API av Webbgaraget. APIet bygger på skrapad data från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och gör det möjligt att få näringsvärden för en massa olika livsmedel. Jag är alltid ett fan av när utvecklare på Hackathons utvecklar APIer för andra utvecklare, och Mat API är ett lysande exempel på det.

Givetvis så har gemfabriken Peter Hellberg redan skrivit en rubygem för Mat APIet.

USAs strategi för öppen data

Det händer mycket världen över vad gäller öppen myndighetsdata och nu har USAs regering tagit ännu ett steg i rätt riktning. Nu är USAs Open Data Strategy publicerat, givetvis på GitHub. De bjuder in andra att bidra så att det blir ett levande dokument. Första meningen i strategin är “Data is a valuable national resource and strategic asset of the U.S. Government…”, helt rätt tänkt.

Kommande events

Det kommer nu några veckorna då det är riktigt många events på gång. Här är ett mindre urval:

Bild: Ikea meetballs by Magnus D, on Flickr