API Måndag – mat, bibliotek och konferenser

I helgen har det hackats matappar i Kristianstad och varit API-konferenser i London och Chicago, dessutom har Kungliga biblioteket ett nytt API. Vill du veta ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter och kom på konferensern Nordic APIs Platform Summit i Stockholm om 3 veckor.

Hacka maten

Under helgen så har det hackats matdata på Hack för maten i Kristianstad. Målet vara att experimentera och bygga lösningar för framtidens mat. Det var många intressanta saker som skapades under helgen, tex en prototyp för en sensor för vad maten innehåller, automatisk receptanalys och ett par appar för att minska matsvinnet.

Biblioteksstatistik

Kungliga biblioteket har pulicerat biblioteksstatistik som öppna data. Det är data från skolbibliotek, forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek och folkbibliotek från 2010 och framåt. Allt är publicerat under Creative Commons Zero (= gör vad du vill med denna data) och i JSON-LD, dvs länkad data i JSON format. Denna data har varit tillgänglig tidigare i dokumentform, men nu är det alltså även tillgängligt via ett API.

Konferenser

Höstens konferenssäsong har verkligen kommit igång. I veckan som gått så har det varit både API Strategy & Practice i Chicago och APIcon i London. Givetvis kommer den viktigaste API-konferensen om en knapp månad i Stockholm – Nordic APIs Platform Summit. Vi har en fantastisk agenda, riktigt bra talare och några biljetter kvar. Jag hoppas vi ses i Stockholm 20–22 october!

Flera artiklar från APIcon i London har redan publicerats. Jag kan rekommendera How Businesses Leverage Predicitive APIs och Why Developers Should Take Linked Data Seriously. API Strategy har redan publicerat videos och presentationer från konferensen. Det finns alltså gott om material för att värma upp inför Nordic APIs Platform Summit.

Bild: DSC05057.jpg by Erik Starck, on Flickr