API Måndag – Mashape, Buffer, Fotosidan och App.net

Sommaren är nästan över så det är dags att börja ta en titt på vad som händer i API-världen igen. Denna veckan så tar vi en titt på Mashape som inte längre är i beta, på nya APIer från Buffer och Fotosidan och Twitter-konkurrenten (?) App.net. För mycket mer API-godis så följ mig (@andreaskrohn) på Twitter.

Mashape nu öppet för alla

API-marknadsplatsen Mashape har länge varit tillgänglig i beta-version, men nu har de öppnat sig så att alla och envar. Med Mashape så kan man distribuera och marknadsföra sitt API, ta betalt och lite annat smått och gått. Vill ni istället använda APIer så finns det en hel del APIer att utforska redan.

Buffer – framtida tweets via REST

Med Buffer så kan man sprida ut sina statusuppdateringar på Twitter, Facebook och LinkedIn över hela dagen istället för att göra dem alla på en gång. Nu har Buffer släppt ett API som gör det enkelt att lägga in framtida statusuppdateringar. Räkna med att se Buffer i fler share-menyer snart, de finns redan integrerade i flera stora tjänster bla IFTTT.

Fotosidans API

Fotosidan så kan fotografer dela med sig av sina bilder och socialisera med andra fotografer. De har nu även ett API där man kan ladda och och visa bilder. APIet är gjort efter Flickrs förlaga, så om du kan Flickrs API eller har kodbibliotek som använder Flickrs API så bör det vara rätt lätt att komma igång.

Fotosidans finns också med i API-katalogen där vi nu är uppe i 247 svenska APIer. Siktar på att ta mig till 250 så snart som möjligt, hjälp gärna till genom att tipsa mig om nya APIer!

App.net

Är ni som jag lite oroliga vad Twitter ska göra med sitt API och hur de kommer att hantera 3e-parts klienter i framtiden? I så fall kan det vara värt att ta en titt på App.net. Istället för att sälja data om sina användare eller sälja annonsplatser så måste man betala för att vara med, i gengäld så får man (förhoppningsvis) ett socialt nätverk som faktiskt respekterar användarna och externa utvecklare.

Vill ni vara med från början så kostar det $50 att stödja projektet och ni har i skrivande stund 22 timmar på er innan de stänger dörrarna för sin finansieringsrunda. Själv har jag inte bestämt mig om jag ska vara med eller inte…

SSWC

Om några dagar är det dags för Sweden Social Web Camp. Jag kommer vara på plats så hugg tag i mig om ni vill snacka APIer (eller om känner för att bjuda på en öl). Det är lätt att känna igen mig, det är jag som har en tshirt med texten “API CREW” på ryggen.

Själv har jag också en session på förgridden – nämligen API-trender – Twitter, Pintrest, API Management mm. Gå gärna in och rösta på min session, det tar dig ett steg närmare nirvana.