API Måndag – mänskliga rättigheter, KTH, forum öppna data

Dagens API-nyheter handlar om ett nytt Captcha API som gör världen lite bättre, ett nytt API från KTH och diskussionerna om kommande öppnadata.se. För ännu mer nyheter och matnyttiga tips om APIer så följ mig gärna på Twitter eller App.net.

Captcha för mänskliga rättigheter

Spam är inte bra, tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter är ännu sämre. Nu kan du hjälpa bekämpa båda med Civil Right Defenders Captcha API. Användaren måste där ta ställning för eller emot ett påstående om mänskliga rättigheter, tex om du tycker att det är bra eller dåligt att någon torteras eller att homosexuellas rättigheter förtrycks. Det finns ett PHP bibliotek om man inte vill använda APIet direkt och det går att få Captchan på antingen engelska eller svenska. Brilijant och enkelt av Civil Rights Defenders att använda Captcha och API för att få ut sitt budskap.

Hitta på KTH

Det kan vara lätt att gå vilse på ett universitet eller en högskola, men nu är det lite enklare att navigera på KTH (i alla fall för oss som läser flytande JSON). I slutet på förra veckan så publicerade nämligen KTH ett API för att hitta lokal-, region- och campusdata. Hämta information om alla lokaler, en speciell lokal eller om alla lokaler på ett visst campus. Perfekt för någon smart KTH:are att bygga en bra app som hjälper nya studenter att hitta rätt. Vill du istället hitta på Umeå Universitets campus så har de sedan tidigare ett liknande API.

Det nya APIet heter KTH Places och är ett av flera APIer som KTH tillhandahåller. Sedan tidigare så finns det möjlighet att få tag på schema, kurskataloger och innehåll från deras CMS.

Bra jobbat KTH! hoppas ni kan inspirera alla andra svenska universitet att göra liknande satsningar.

Forum Öppna data

Vinnova har fått uppdrag av Regeringen att utveckla öppnadata.se- en teknisk plattform för svensk myndighetsdata. För att få feedback på vad som ska göras och vad vi medborgare vill ha ut av en sådan portal så hölls i veckan som gått ett öppet forum där frågan diskuterades.

Är ni intresserad av öppen myndighetsdata generellt så föreslår jag att ni blir aktiva i Facebookgruppen Opengov där detta diskuteras. Det är dessutom ett nytt Forum Öppna Data planerat den 7e november som alla är välkomna att anmäla sig till.