API Måndag – Jönköping, Heroku, Amazon

Världen behöver mer öppen data och det får vi denna vecka från Jönköpings län. Om världen behöver fler plattforms-APIer eller fler sätt att logga in till olika webbtjänster kan väl debatteras, men vi som gillar APIer har i alla fall lite nya saker från Heroku och Amazon att använda. Ännu mer om APIer får ni veta om ni följer @andreaskrohn på Twitter.

Öppen data från Jönköpings län

Länsstyrelsen i Jönköpings län har samlat och publicerat öppen data på en sida. Där finns en hel del, vindbrukskollen med information om vindkraftverk och älgdatabasen med statistik från älgjakten. Bra gjort av Jönköpingslän, en sådan sida bör alla länsstyrelser ha.

Heroku API

Heroku har lanserat en beta av sitt Plattform API. APIet ger, enligt dem själva, ger utvecklare samma möjligheter med plattformen som Heroku själva har. Via APIet så kan man göra samma saker som man kan när man är inloggad på Herokus adminpanel, dvs hantera sitt konto, skapa nya applikationer, hantera resurserna på ett konton etc.

Förhoppningvis kommer vi nu att se en explosion av smarta mobilappar och integrationer med Heroku. De iPhone appar som finns är inte de mest användarvänliga, så jag ser fram emot att de får några bra konkurrenter.

Inloggning med Amazon

Det finns ju möjlighet att logga in mest överallt med Facebook, Google, Twitter, LinkedIn etc. Ofta har jag problemet att jag helt enkelt inte kommer ihåg med vilken tjänst jag har loggat in på en given tjänst, vilket ofta resulterar i att jag har flera parallella konton på samma tjänst. Efter att Amazon nu har lanserat Login with Amazon så kommer detta problem att bli ännu värre.

Amazon har login-APIer fär webben, Android och iOS och lösningen är rätt lik det som Google & Co redan har. Helt enkelt att du kan logga in på en tredjepartstjänst med ditt Amazon användarnamn/lösenord (via OAuth 2.0) och då får tredjepartstänsten tillgång till viss information om dig ifrån Amazon.

Tack!

Avslutningsvis så skulle jag vilja tacka till alla som jag träffade på Meet ‘n’ Hack i Malmö och på Nordic APIs i Sundsvall. Det var mycket snack om APIer och öppna data, precis som sig bör :) Det kommer bloggposter om båda eventen på mashup.se (för Meet ‘n’ Hack) och på Nordic APIs blog (för Sundsvallseventet).