API Måndag – Iconfinder, skolmat, BigML

Söker du efter ikoner? Vill du veta vad det blir för skolmat på torsdag? Vill du ha smartare machine learning? Då har vi API-nyheterna för just dig….

Hitta rätt ikoner

På danska Iconfinder så kan man söka bland 340.000 ikoner baserat på nyckelord, format, stil, pris mm. De har precis släppt version 2 av sitt API. Med hjälp av detta API så kan man integrera ikonsökningar i sina applikationer så att användarna själva kan hitta rätt ikon. APIet används tex i en Androidapp som gör det möjligt att byta ikon för appar.

Ett alternativ till Iconfinder är The Noun Project som också har ett API. Det finns alltså inga ursäkter för att använda fula ikoner!

Öppna skolmatsmenyer

Som ni kanske vet så jobbar jag deltid med Helsingborgs stads öppna data initiativ. Just nu jobbar vi tillsammans med Örebro och Linköping för att definiera en standard för att publicera skolmatsmenyer som öppna data. Vi vill göra skolmatsmenyer så enkelt tillgängliga som möjligt och har gjort en enkel specification hur denna data kan tillhandahållas. Läs gärna och lämna feedback i vår Facebookgrupp så att vi kan ge er den data ni vill ha i det format ni vill ha den.

Smartare Machine Learning

Datorer är bra på att hitta mönster i stora datamängder och sedan använda dessa mönster. Med BigML så finns det ett API för att använda maskinlärningsalgoritmer på ett enkelt vis. De har just kommit med en stor uppdatering där den största nyheten är att BigML nu automatiskt kan gruppera data i olika cluster baserat på hur lika de är. Riktigt coolt och väl värt att experimentera med. Ta också en titt på Google Prediction API som liknar BigML väldigt mycket.

Vill du ha koll på APIer så kan du (förutom att följa denna blogg) följa @andreaskrohn på Twitter och givetvis prenummerera på Nordic APIs nyhetsbrev så att du inte missar några framtida API-konferenser.