API Måndag – Google+, Viadeo och Blogger

Dags att starta veckan med API nyheter, som sig bör. Om du vill ha mer API nyheter hela veckan lång så följ mig på twitter och har du tips om vad jag bör skriva om så tveka inte att kontakta mig.

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge

Google har lovat att det kommer ett API för Google+, men inte förrän om några veckor eller flera månader, beroende på vem man lyssnar på. Undantaget är om du är en “Trusted Tester”, då kan du börja använda APIet redan om några dagar. Tyvärr är jag inte en Trusted Tester, tydligen måste man vara finansierad av Googles egen VC fond för att vara det. Synd att Google+ API dröjer så, jag saknar verkligen G+ integration i många appar och jag tror att ett API skulle kunna ge G+ en ordentlig push framåt.

Även om det inte finns ett officiellt Google+ API så hindrar det inte att man kan skapa ett eget API. Emailföretaget Powerinboox har gjort just detta och på så sätt integrerat Google+ i sin emaillösning. Det visar att man inte kan kämpa emot utvecklingen, snart kommer all info att ha ett API (låt mig drömma om det i alla fall)!

Viadeo lanserar API för att konkurrera med LinkedIn

Viadeo är ett socialt nätverk som liknar LinkedIn, dvs fokus är på jobb och karriär. De har 35 miljoner användar världen över, mest i Indien och Kina. I veckan så lanserade Viadeo sitt API i USA. För att de ska ha en chans på den stora amerikanska marknaden så måste de ha ett API, annars kommer alla utvecklare som gör rekryteringsappar etc att använda LinkedIns API istället. Frågan är om det inte är för sent för Viadeo i vilket fall, LinkedIn har kanske redan nått kritisk massa.

Smått och gott från Google

Google API Client Library för PHP finns nu tillgänglig i betaversion. Biblioteket täcker URL shortener APIet, Tasks API, Latitude API och några till. Många av Googles mest intressanta APIer saknas, men de ska snart också få PHP stöd.

Blogger har nu fått ett JSON API. Fokus är på att göra det enklare att använda Blogger APIet ifrån javascript.

3 skäl att du behöver ett API

Som avslutning så tipsar jag om 3 skäl att du behöver ett API som jag har publicerat på Dopter.se. Hoppas minst 1 av de 3 skälen stämmer in på just din situation så att vi kan få många fler svenska APIer.