API Måndag – Google, SR, Facebook och Vilkenresa

Google dödar ett API, Facebook publicerar ett nytt API, SR uppdaterar sitt API och Trafiklabs GTFS-filer ger upphov till en ny svensk reseplaneringsapp. Mycket API-nyheter på en vecka alltså. Följ mig på twitter eller app.net för fler nyheter och en hel massa API-tips.

Google dödar sitt väder-API

I flera år har Google haft ett inofficiellt väder-API. Själva använde de APIet för väderwidgeten i iGoogle, men nästa år ska Google pensionera iGoogle. Redan nu har de tagit bort sitt väder-API, vilket har fått konsekvenser för alla som använde detta API. Använd du själv detta API så kanske det är värt att ta en titt på yr.no eller vänta på vad SMHI ska släppa under 2014.

Var med och påverka SRs nya API

Under våren jobbade jag med SR för att förbättra deras öppna API. Nu håller de som bäst på att implementera förbättringarna och har skapat en Google Group där alla kan ställa frågor, diskutera och vara med och påverka APIet. Dokumentation för det nya APIet är ännu ej publicerat, men det finns givetvis dokumentation för det gamla APIet. Det ser ut att bli en riktigt bra uppgradering som förhoppningsvis betyder att många fler utvecklare vill använda APIet.

Facebook Notifications och Field Expansions

Facebook had lanserat en beta version av sitt nya Notifications API som gör set möjligt att skicka korta meddelanden till Facebookanvändare. De har också uppdaterat Graph APIet med bla field expansions. Detta gör det möjligt att ställa mycket komplicerade nästade frågor till APIet istället för att göra flera anrop för att få den data man behöver. Facebooks Graph API Explorer är uppdaterade med denna nya funktionalitet och ett enkelt sätt att experimentera med denna nya feature.

Vilken resa

För några veckor sedan så publicerade Trafiklab GTFS-filer för hela Sverige. För att se ett exempel på hur dessa kan användas så ta en titt på Vilkenresa.se. I princip så används GTFS-filen tillsammans med en open-source mjukvara som heter OpenTripPlanner för att skapa en reseplanerare. Dessutom så har Vilkenresa också ett REST API där man kan söka efter en resa baserat på GPS-koordinater.

Läs mer om hur Vilkenresa skapades på Frisims utvecklingsblogg.