API Måndag – Facebook, Facebook, Facebook

Facebook har precis avslutat sin utvecklarkonferens F8 och där presenterades en hel del API-relaterade nyheter, så veckans API-måndag handlar (nästan) bara om Facebook….

Stabilitet

“Move fast and break things” har länge varit Facebooks motto, och det har inte minst gällt deras APIer som alla som har använt dem säkert har upptäckt. Nu när Facebook har över 1,23 miljarder aktiva användare i månaden och tjänar bra med pengar så satsar de istället på stabilitet.

De har infört ordentlig versionshantering där kärnfunktionalitet (tex Login, SDK för iOS och Android och Likeknappen) garanterat kommer att funkara upp till 2 år efter att en förändring har införts. Annan funktionalitet har man 90 dagar på sig att uppgradera efter att en förändring har gjorts. Endast vissa attribut i Graph APIet tillhör kränfunktionaliteten (och har 2 års garanti). Exakt cad kan man läsa i API-dokumentationen där de attrobut som ingår i kärndatan är märkta medett litet blåvitt “c”.

Graph API 2.0

Facebook har också släppt en ny version av sitt Graph API. Några av nyheterna är:

En hel del gamla metoder har också tagits bort. Läs om alla förändringar i Facebooks changelog. Den gamla version 1.0 kommer att stödjas till slutet av April nästa år, så det är ingen brådska med att uppdatera, men glöm inte bort att det måste göras.

Facebook Login

Med förändringarna i Graph APIet så kommer även lite förändringar i hur Facebook login fungerar. Några scopes (som ger appar tillgång till en viss del av din data på Facebook) har försvunnit och några nya tillkommit. Eftersom många appar ber om mycket mer rättigheter än de behöver så kommer Facebook att bli hårdare med vad appar får be med en Login Review för nya appar.

Facebook inför även sk Anonymous Login där användaren är anonym för en app de loggar in i med hjäp av Facebook Login. Givetvis så vet Facebook fortfarande allt om användaren, att användaren använder en speciell app och vad användaren gör i den appen. Ett mer korrekt namn vore Facebook Anonymous_ish _Login tycker jag.

Nu när Facebook håller på att dela upp sig i mindre delar och har en separat mobilapp för Messages (för att inte tala om Instagram och WhatsApp) så vill de kunna länka mellan mobilappar på ett bättre sätt. Därför har de utvecklat App Links, en open source lösning för att lösa just det problemet oavsett mobil plattform.

Nordic APIs Göteborg

Som avslutning så vill jag nämna att jag och många fler ska på Nordic APIs meetup i Göteborg imorgon tisdagen den 6e maj. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar så anmäl dig direkt för en kväll med mat och API-snack.

Vill ni veta ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter och börja prenummerera på Nordic APIs nyhetsbrev.