API Måndag – Facebook API Explorer, LinkedIn Groups, Google+

Här kommer veckans stora API nyheter. För ännu mer om APIer så följ mig på Twitter och varför inte också på Google+.

Facebook Graph API Explorer

Facebook har ett riktigt bra API och nu är det lättare än någonsin att experimentera med det genom deras nya API Explorer. I ett enkelt web interface så kan man testa alla Graph API metoder, se hur anropen och svaren se ut. Om ett svar på ett API anrop innehåller id på något annat objekt så kan man helt enkelt klicka på det id:t för att komma vidare till det relevanta API anropet för att få all data om objektet. Det är bra sätt att borra sig djupare ner i Facebooks API. Oavsett om ni använder FBs API eller inte så tycker jag att ni ska ta några minuter för att experimentera med API Explorern och upptäcka möjligheterna med APIet.

LinkedIn Groups API

LinkedIn har nu utökat sitt API med stöd för Groups, så att det via APIet går att hantera diskussionerna i en grupp, hantera gruppmedlemskap etc.

Samtidigt så stängde LinkedIn av API access till flera stora användar, bla Monsters rekryterings app Beknown. Detta för att de har brutit mot LinkedIns Terms of Service och har försökt tjäna pengar på LinkedIns API. Det handlar mest om existerande eller potentiella konkurrenter till LinkedIn som har blivit avstängda.

Google+ API kommer, men inte riktigt än

Om någon har missat det så har Google lanserat Google+, ett snyggt försök att samla in mer datapunkter för att förbättra sin sökning genom att skapa ett socialt nätverk. Ännu finns inget API till Google+, men Google har redan lovat att det kommer. Vic Gundotra, högsta hönset på Google vad gäller social media, har sagt att det är “inconceivable I would build something without a platform“. Vackra ord för oss som gillar APIer.