API Måndag – Duwa, PSI-utredningen, OKFN
av Andreas Krohn
Veckans API-nyheter handlar om att skicka pappersbrev via ett API, PSI-utredningen är publicerad men få följer rekommendationer om PSI-data och Open Knowledge Foundation har kommit till Sverige. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter och kom på någon av de kommande Nordic APIs konferenserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors eller Oslo.
En modern brevduva
Email, tweets och Whatsapp i all ära, men ibland måste man skicka fysiska pappersbrev. Detta kan man nu enkelt göra ifrån vilken app som helst med hjälp av Duwa.io en tjänst skriver ut och skickar brev. Man skapar ett brev genom att skicka brevetsinnehåll i HTML-format till Duwas API och man betalar per brev och utskriven sida. Ett API med riktigt stor potential och en tjänst som Posten redan borde erbjuda (gör de det så marknadsför de i alla fall den inte så bra, för jag känner inte till den).
PSI-utredningen
I fredags publicerades den länge förväntade PSI-utredningen som är förslag på “nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handling”. Många i offentliga Sverige har väntat länge på denna utredning som kommer att påverkar hur vi jobbar med offentlig data (PSI) och öppna offentlig data under de närmsta åren. Jag måste erkänna att jag inte har läst utredningens 200+ sidor i detalj men några intressanta saker jag hittat vid en snabb genomgång…
- Ett försök att sänka avgifterna för offentlig data. Kostnaden bör inte vara “högre än marginalkostnaden för att reproducera, tillhandahålla och sprida dem”, vilket låter bra men det finns många undantag – bla museer, bibliotek, kommuner, landsting, Bolagsverket och Lantmäteriet. Resultatet kommer att bli mindre kostnader för en del data, men det finns jobb kvar att göra innan vi har riktig öppna data (dvs gratis).
- Myndighetskulturen pekas ut som ett problem för att få offentlig data att användas – “i en del myndigheter finns ett kulturarv av att slå vakt om den egna informationen och att se skeptiskt på att släppa den för vidarutnyttjande på ett sätt som de inte kan kontrollera själva”. Kan inte mer än att hålla med att detta är ett stort problem.
- Den gemensamma plattformen Öppnadata.se lyfts fram som viktig och förslaget är att Riksarkivet ska ta över sajten när VINNOVA är klara med den 2015.
Vad allt detta kommer att innebära beror givetvis på vilka faktiska lagförändringar utredningen kommer att resultera i, men bara att utredningen är publicerad är ett stort steg framåt. Själv hoppas jag på mer data åt folket!
Vem lever upp till PSI rekommendationerna?
E-delegationens vägledning för PSI-data är rekommendationer för hur offentliga organisationer ska publicera sin data. Tyvärr är det inte många som lever upp till dessa rekommendationer. Enligt PSI-Datakollen så är det endast 24 av 632 offentliga organisationer som följer dem, bla Riksdagsförvaltningen, Naturvårdsverket och Helsingborgs stad (som jag hjälper med öppna data). Vill du veta mer om vilka som följer E-delegationens rekommendationer så finns det ett API för detta.
Open Knowledge Foundation Sverige
För några veckor sedan så skapades en svensk Open Knowledge Foundation grupp som kommer att jobba för mer öppna data i sverige. Till att börja med så planerar de ett hackathon någon gång under våren och att driva School of Data, en utbildningsinsats för att öka kunskapen om hur man använder öppna data.
Bild: Three years of correspondence by Lenore Edman on Flickr.