API Måndag – Dronescape, SF, Twittercensus

Dags för en helsvensk sammanfattninga av veckans API-nyheter – SFs inofficiella API, en snygg sajt som visar hur Drones bombar folk och snart är det dags för Twittercensus igen. För ännu mer om APIer så stalka mig på Twitter där jag heter något så fantasifullt som @andreaskrohn, följ gärna också @nordicapis där det kommer en hel del intressant om hur man drar nytta av privata och publika APIer.

Dronescape

Dronestre.am är ett API (finns även som twitterkonto) som rapporterar om varje (officiell) Drone attack USA utför världen över. Alexander Hall har använt detta API för att skapa Dronescape – en snygg och skrämmande visualisering av alla dessa attacker. Rekommenderas verkligen!

Inofficiellt SF API

Förra veckan skrev jag om hur man använder Charles Proxy för att se vilka APIer mobilappar använder (skrev även ett längre inlägg om detta på Nordic APIs blogg). För några veckor sedan så använde Johan Blomgren en liknande teknik för att se vad SF Bios iPhone app kallar för APIer och nu har han dokumenterar SFs inofficiella API.

SF använder ett användarnamn och lösenord, men de skriver ut det i klartext, så säkerheten är inte på högsta nivå. Med APIet kan man lista vilka filmer SF visar i en stad samt få mer information om en enskild film. Om ni vill använda detta API, eller något annat inofficiellt API (eller API utan en ordentlig användarlicens) så var medvetna om att ni tar en risk. Dels så har ni ingen teknisk garanti dels så finns det en liten risk att företaget bakom APIet surnar till och kontaktar sina advokater.

Tack Johan för att du publicerade dokumentationen. Förhoppningsvis ser SF detta som en möjlighet och blir motiverade att publicera ett officiellt API.

Twittercensus 2014

Hampus Brynolf har under ett par år undersökt hur svenskar använder Twitter med Twittercensus. Eftersom Twitter under det senaste året har ändrat sitt API och begränsat antalet anrop drastiskt så var risken stor att det inte skulle bli fler Twittercensus, det är helt enkelt inte möjligt att samla in så stor mängd data som behövs längre med en enda API-nyckel.

Nu har Hampus en lösning för Twittercensus 2014, nämligen att använda en hel massa API-nycklar. Genom att logga in med sitt Twitterkonto på Twittercensus så kan man ge Hampus rätten att använda en API-nyckel kopplad till ens egna Twitterkonto. Hittills har han samlat in 834 nycklar och jag hoppas att alla som läser detta kan gå till Twittercensus och hjälpa honom nå 1000.