API Måndag – Digipost, Skype, Import.io

Veckans API-nyheter består av ett nytt norskt API, ett nytt svenskt API, att Skype dödar ett API och ett nytt sätt att bygga APIer mot webbsidor. Vill du veta mer om APIer så hoppas jag vi ses på Øredev på torsdag och på Internetdagarna i slutet på november. Följ också @andreaskrohn på Twitter eller för den delen för att inte missa några API-nyheter i framtiden.

Digipost API

Den största API-nyheten i veckan kommer från Norge där Norska posten har släppt Digipost. Istället för att få pappersbrev (=snailmail) från många norska företag och myndigheter så får man breven via email. Förutom brev så kan också hantera elektroniska kvitton. Det bästa av allt är att det hela finns tillgängligt via ett API. Hoppas på något liknande i Sverige rån Posten, eller ännu bättre från en riktigt smart startup.

Skype dödar ett API

I december så kommer Microsoft att sstänga av Skypes Desktop API. Anledningen är att APIet, som är från 2004, inte stödjer utveckling av mobilappar. Inte alla utvecklare är glada med det, och det finns redan ett upprop med över 1000 underskrifter för att få Microsoft att låta APIet leva vidare. Använder du någon sorts plugin till Skype så är det också dags att bli nervöst, det är inte otroligt att dessa plugin använder Desktop APIet och därmed kommer att sluta fungera i december.

Import.io Data Factories

Det finns många datakällor på nätet som saknar ett API. Det går bra att skrapa de flesta webbsidor genom att själv skriva några script, men det finns också flera tjänster för att skapa APIer mot olika webbsajter. Import.io är en relativt ny sådan tjänst och de har precis lanserat vad de kallar “Data Factory” som är tänkt att vara enkelt att använda även för användare utan teknisk kunskap. Man ger Import.io information om en webbsajt genom att märka upp olika delar på en sida och sedan får man vänta allt ifrån några timmar till flera dagar på att ett API ska skapas. Jag misstänker att de har människor som bygger själva APIerna i bakgrunden. Intressant ide, men själv tycker jag att den är rätt långsam och inte så exakt.

Några andra tjänster som attackerar samma problem är Apify, Diffbot och min gamla konkurrent Dapper (när jag själv jobbade med OpenKapow).

Slumpa API

Behöver du testdata om personer, tex namn, kön, personnummer, foto, address etc, när du utvecklar en applikation så kan Slumpa hjälpa till. Ett enkelt API-anrop ger dig information om en slumpvis och påhittad person. NamnAPI är en liknande tjänst, men då får man endast för och efternamn.