API Måndag – Automile, Gracenote, UrtheCast

Det var nästan en månad sedan senaste sammanfattningen av API-nyheter, men nu är det dags igen. Första API måndagen 2014 handlar om vad som kommer under året – ett API till din bil, ett nytt musik-API, videos från den internationella rymdstationen och ett par fantastiska API-konferenser. Följ @andreaskrohn på Twitter för att få veta mer om dessa och andra API-nyheter framöver.

TL;DR – 2014 ser ut att bli ett riktigt bra API år :)

Automile – ett API till din bil

Vi överhopas av appar och prylar som håller reda på hur många (eller få) steg vi tar, hur långt vi springer etc. (tex Moves som jag skrivit om tidigare). Svenska Automile siktar på att samla lika mycket data om din bil som din telefon kan samla om dig. Plugga in Automiles dosa till bilens datorsystem så börjar den samla data om bränsleförbrukning, hastigheter, restider etc som sedan automatiskt skickas upp till Automiles servrar.

All denna data är sedan tillgänglig via deras API eller via deras SDKs för iOS, Android och Windows Phone. Just nu håller Automile på med betatester och lanseringen är planerad till mars 2014. Detta är en av de mest spännande kommande produkter som jag känner till. Med Ninja Blocks så har mitt hus ett REST API, nu är det dags för min bil att uppgraderas!

Lukasz Lindell och Sune Kaae har skrivit lite djupare om Automile, så är du intresserad så rekommenderar jag att du tar en titt på deras blogginlägg.

Gracenote Rhythm API

Ett annat riktigt intressant API som kommer ut i februari är Gracenote Rhythm. Med detta API så kan man komma åt metadata för över 180 miljoner låtar som man kan använda för att bygga sina egna musikappar. Hitta musik baserat på tex genre, var musiken är gjord, när den släpptes eller vilket humör du är på. Varför inte kombinera det med Automiles API för att spela lugnande musik när man kör för aggressivt?

UrtheCast API

Ett API för att komma åt videos som visar jorden från den internationella rymdstationen, ja, varför inte. Det är exakt vad UrtheCast snart kommer att erbjuda gratis. Det hela streamas inte riktigt live, det tar 1–4 timmar att få materialet från rymden till webben, men det är iaf data som är riktigt relevant och har extremt stort värde. Tänk bara på vilken rik information som kommer att finnas tillgänglig från krigszoner, naturkatastrofer etc. De nyhetsredaktioner som inte följer UrtheCast begår tjänstefel.

Ett stort tack för tipset Federico!

Nordic APIs på turné

Förra året så arrangerade vi på Nordic APIs 9 konferenser i 6 städer i 3 länder. Det blev lite mycket, så i år tar vi det lugnt med att inleda med en Nordic Tour som tar oss till Köpenhamn, Helsingfors och Oslo under den första veckan i april. Temat blir from public to private – alltså en ordentlig genomgång på hur APIer kan vara värdefulla både när de är interna inom en organisation och när de görs tillgängliga för allmänheten. Passa på att köpa biljetter redan nu i januari för att ta del av vårt Super Early Bird som ger hela 50% rabatt på priset.

API Strategy & Practice i Amsterdam

I slutet av mars så kommer API Strategy & Practice konferensen till Europa och Amsterdam. Jag var med på deras senaste konferens i San Francisco och den var riktigt bra. Själv är jag med på ett hörn och stödjer API Strategy genom Nordic APIs, så troligtvis så kommer jag att hålla någon presentation i Amsterdam. Månaden ut så har de Early Bird rabatt på sina biljetter så planerar du att åka så köp biljetter nu direkt.