API Måndag – Apples kartor, Försäkringskassan, Google+ och API-katalogen

Veckans API nyheter handlar om att Google förlorar ännu en användare av Google Maps när Apple testar alternativ, Försäkringskassan planerar ett API men det gör inte Google+ samt om den svenska API-katalogen. Detta och mycket mer har jag delat med mig av på Twitter under veckan som gått, så följ mig (@andreaskrohn) för att inte missa någon API-nyhet.

Apple testar OpenStreetMaps

Förra veckan skrev jag om att Foursquare har bytt från Google Maps till OpenStreetMaps. Denna vecka så är det dags för Apple att göra samma sak, även om på en mycket mindre skala. Apple använder data från OpenStreetMap för sin nya version av iPhoto för iOS, tyvärr utan att hänvisa till OpenStreetMap som de bör.

Apple har använt 2 år gammal data från OpenStreetMap och sedan lagt till sina egna tiles ovanpå, dvs sin egen design. Vill ni testa Apples nya kartor så kan ni göra det via Javascript på JSFiddle tack vare @tomeric.

Försäkringskassan planerar släppa ett API

Jonas Lejon föreslog för Försäkringskassan att de skulle öppna upp ett API. Till skillnad från SMHI så gav Försäkringskassan ett vettigt svar – ett “API ligger med i planerna för vår framtida utveckling av självbetjäningstjänsterna“. Ser fram emot att någon kan göra en vettig iPhone app som mixar ett VAB-API från Försäkringskassan med sjukvårdsinformation från 1177!

Har du inte redan röstat för Jonas förslag så gå in på ideer.forsakringskassan.se och gör det. Mer data år folket!

Antagligen inget Google+ skriv-API i år

Vic Gundotra, Googles VP of Engineering, har intervjuats SxSW och fick bland annat frågor om Google+ APIet. Just nu finns det endast ett relativt begränsat läs-API, det finns inget API alls för att skriva information till Google+. Enligt Gundotra är anledningen att de inte vill förorena användarnas nyhetsflöden, dvs att undvika att folk autopostar en massa innehåll till Google+. Han sa också att han inte var säker på om ett API skulle släppas under året.

Utan ett vettigt skriv-API så kommer det inte heller några 3e parts klienter eller bookmarklets till Google+, vilket givetvis drar ner på mängden innehåll. De väl undvika det som hände med Google Buzz där alla bara skickade in sina tweets och Facebookuppdateringar och väldigt få postade unikt innehåll men borde inte Google kunna komma på något vettigt mellanting? De borde ju veta en hel del om att bekämpa spam och om att visa relevant innehåll för sina användare.

Sveriges största API-katalog

Tidigare idag så lanserade jag den svenska API-katalogen. Där har jag samlat och klassificerat över 200 svenska APIer och jag hoppas och tror att där finns något för alla. Saknar ni något svenskt API i katalogen så är det bara att lägga till det.