API Måndag – API till din bil, Google Social Data Hub och Facebook

Det är dags den första API måndagen 2012. Inte mycket har hänt på API fronten under juluppehållet, så det blir “bara” ett API för att kontrollera din bil, lite nytt från Google och ett API från Facebook som fasas ut.

Kontrollera din bil via API

OnStar integrerar tjänster som navigering och diagnostik i bilar (tyvärr inte i Europa). Snart kommer OnStar med ett API där man kan göra saker som låsa upp sin bil, spåra sin bil om den har blivit stulen etc. APIet är endast för speciellt inbjudna parter, så inte för alla och envar.

Det är bara att hoppas att OnStar är framgångsrik med sitt API och alla biltillverkare sneglar på vad de gör. För att vara så avancerade maskiner så är dagens bilar rätt dumma och isolerade, men det är ju inget som lite APIer inte kan fixa.

Google Analytics Social Data Hub

Ni som läser det här använder antagligen Google Analytics för att hålla reda på hur många besökare olika sajter har. Problemet med Analytics och liknande lösningar är att väldigt mycket material delas och läses på andra ställen än ursprungssajten, på tex Google+, Twitter och Facebook. För att göra det möjligt att spåra hur ens material konsumeras på sådana sociala tjänster så lanserar Google Analytics Social Data Hub. Där kan tredjepartstjänster, som tex Reddit och Delicious, via pubsubhubbub rapportera hur deras användare egentligen gör på deras sajter. Sedan så kan Google rapportera detta i Analytics.

En bra ide för Google, de får ju mycket mer data. Dessutom är det en bra ide för de sociala tjänsterna som får mer synlighet hos potentiella annonsörer. Just nu så ingår Google+, Digg, Reddit, Read It Later och några andra tjänster, men det är en öppen inbjudan för vem som helst att delta. Tyvärr så har Analytics Social Data Hub begränsad användbarhet så länge som de stora drakarna Facebook och Twitter inte är med, och deras deltagande tror jag inte vi kan räkna med.

Tack @voxpelli för tipset om Social Data Hub!

FB REST API RIP

Facebook har nu officiellt deprecatat (?) sitt gamla REST API och det är endast Open Graph APIet som gäller. Graph APIet har funnits sedan 2010 och de flesta använder nog det redan istället för det gamla REST APIet, om inte så är det nog dags att skriva om lite kod nu. REST APIet kommer fortfarande att fungera, men all ny funktionalitet kommer att finnas i Graph APIet endast.

Ursäkta att det blev 4 förkortningar i rubriken, jag kunde bara inte låta bli. Dessutom så är “Facebook REpresentional State Transfer Application Programming Interface Rest In Peace” en väldigt väldigt lång rubrik.