API Måndag – API Testing Dojo, Öppna Helsingborg, Stripe

En bra samling resurser om API testning, många förslag på vilken öppna data Helsingborg ska publicera, Stripe stödjer kronor och lite om Nordic APIs är veckans API-nyheter. Följ @andreaskrohn på Twitter för att få mer API-nyheter och länkar och kontakta mig gärna om jag kan hjälpa dig i något API-projekt.

API Testing Dojo

SmartBear, företaget bakom testprogrammet SoapUI, har i veckan publicerat API Testing Dojo. Det är en översikt på varför och hur man testar APIer, en samling best practices och en hel massa matnyttiga länkar. Väl värt ett besök för alla som jobbar med APIer, oavsett om ni använder SoapUI eller inte. Min erfarenhet är att just testande tyvärr är något som ofta ignoreraras när det gäller APIer (annars hade jag inte haft så mycket jobb som jag har).

Många förslag på data att öppna för Helsingborg

Som jag har skrivit om tidigare så jobbar jag med Helsingborgs öppna data initiativ, och det har hänt en hel del under den senaste veckan. Vi har lanserat oppna.helsingborg.se komplett med ett forum där vem som helst kan förslå och rösta på vilka datakällor som Helsingborg ska publicera. Populärast är förslagen om att öppna kartdata och ekonomiska transaktioner, men vi har även förslag om att publicera innehållet i skolmaten, lediga lokaler och mycket mer.

Med Öppna Helsingborg är fokus på att den öppna data som publiceras ska användas och komma medborgarna till nytta, och första steget i det är att se vad folk vill se för data. Redan efter några dagar så har detta experiment lyckats då vi hittills har vi 24 förslag och hela 62 personer har föreslagit, kommenterat eller röstat på något av förslagen. Nu kommer det riktigt svåra, nämligen att se till att all denna data det finns behov av faktiskt publiceras…

Stripe stödjer kronor

Betalningslösningen Stripe framhålls ofta som ett bra exempel på hur företag ska jobba med APIer. Deras produkt är ett API och därmed är också APIet samt dokumentationen riktigt bra. Tyvärr har de ännu inte kommit till Sverige (de har en beta i Finland), men nu stödjer de i alla fal betalningar i svenska kronor (och 135 andra valutor). Det är bara att hoppas att de kommer till Sverige fullt ut i framtiden, om inte annat så för att pusha lokala betalningslösningar att förbättra sina APIer.

Early bird biljetter till Nordic APIs

I April kommer vi på Nordic APIs att resa till Köpenhamn, Helsingfors och Oslo på en vecka för att hålla halvdagskonferenser om hur man maximerar nyttan av både privata och publika APIer. Detta är den sista veckan som vi har våra early bird biljetter till försäljning så tänker ni komma på några av våra event så passa på att köpa biljetter till Köpenhamn, Helsingfors eller Oslo.

Nordic APIs bloggen så publicerar vi en hel del inlägg om just privata och publika APIer, nu senast 6 Business Benefits of Private APIs. Följer ni mashup.se så tror jag att även Nordic APIs bloggen skulle vara intressant för er.