API Måndag – API för fornminnen, nytt från Google+ och nya API konsoler

Veckans API nyheter är lite smått och gott om Google+ och en stor nyhet från Riksantikvarieämbetet. Ännu mer API nyheter och tips får ni om ni följer mig (@andreaskrohn) på Twitter.

Svenska fornminnen via Europeana

Om det inte finns något API till fornminnen, finns fornminnena då?” – Gammalt Zen-REST ordspråk.

Riksantikvarieämbetet har gjort ca 813000 fornminnen från Fornsök tillgängliga via Europeana och därmed också via deras API. Europeana är en samling av europeiska portal som samlar miljoner filmer, böcker, målningar och andra kulturella objekt från en stor mängd europeiska museer och institutioner.

Snart kommer Riksantikvarieämbetet också att ta med data från Bebyggelseregistret. Då kommer alltså allt från gamla fabriker och kyrkor till timmerstugor och andra byggnadsminnen att finnas sökbart via Eruopeanas API. Riksantikvarieämbetet ligger verkligen långt framme med att dela med sig av all sin data, inte minst via K-samsök och dess API.

Nytt från Google+

Google har gjort en mindre uppdatering av Google+ Hangouts APIet. Förutom små uppdateringar här och där så finns det inget nytt om Google+ APIet, ännu inga skrivmöjligheter. I väntan på att Google+ gör sitt API riktigt användbart så går det att följa utvecklingen på Google+ Developer Page.

Flattr och Vemringde på APIHQ

APIHQ så är vi stolta att presentera API konsoler för Flattrs API och Vemringdes API. Det är alltså möjligt att experimentera och testa dessa APIer utan att behöva skriva någon kod. Testa dem gärna och låt mig veta vad ny tycker.