API Måndag – APFY, Öppnadata och VINNOVA

Denna vecka kan jag bjuda på en ny svensk tjänst för att göra egna APIer, en betaversion av öppnadata.se och en VINNOVA deadline som snabbt närmar sig. Detta och mycket mer får ni som vanligt veta om ni följer mig på Twitter (@andreaskrohn) eller på App.net (@andreaskrohn).

APFY – gör ditt eget API

Det finns gott om webbsajter som innehåller data som kan vara användbart i annat format än HTML, tex JSON. Det går att fixa med den nya svenska tjänsten APFY.me som Andreas Holmberg har utvecklat.

Peka ut en webbsida för APFY och ange transformationer med XSLT, validera data med XSD och ut kommer ett API som serverar XML eller JSON. På detta sätt har ett Blocket API och ett Google sök-API skapats, och det är fritt fram att skapa egna APIer. Jag är tveksam om Blocket och Google gillar vad APFY gör, men det är en riktigt användbar tjänst för oss som behöver data i ett strukturerat och användbart format.

Betaversion av öppnadata.se

Öppnadata.se är tänkt att bli en portal för öppna datakällor, eller “en portal för innovation” som det heter på politikerspråk. Nu har en betaversion av portalen släppts. Det är just nu endast en blogg med uppdateringar om projektet, men en blogg väl värt att följa med alla som är intresserade av öppen data, opengov och APIer. Detta projekt har enorm potential att få saker i rullning i Sverige och kommer förhoppningsvis leda till fler öppna datakällor och fler som använder dessa datakällor.

Tack Mats Björk för tipset.

VINNOVA deadline på fredag

På fredag är det deadline för VINNOVAs andra utlysning om öppna datakällor i år, så ska ni ansöka så är det hög tid att börja skriva. Denna utlysning är mindre specifik än den tidigare, så det går bra att ansöka om pengar för projekt som inte direkt öppnar en datakälla.

Själv ser det ut som om jag blir inblandad i totalt 4 ansökningar, men låt inte det hindra er. Har ni idéer så hör gärna av er.