API Måndag – Amazon Workflow, öppen data, snart är API katalogen här

Denna vecka handlar API måndag om Amazon som har lanserat en ny tjänst, IT-ministern säger smarta saker om öppen data och jag lanserar snart den svenska API katalogen. Detta och mycket mer kan ni få dagliga doser av om ni följer mig (@andreaskrohn) på Twitter. Vill ni snacka APIer och dess möjligheter med mig och andra likasinnade så glöm inte heller att anmäla er till WebCoast.

Amazon Simple Workflow Service

Amazon har lanserat ännu en ny tjänst – Amazon Simple Web Service (SWS). Den ska användas för att koppla ihop ett antal andra tjänster, både från Amazon och andra företag, i ett enda flöde. Tex så kanske man behöver skapa en ny server i sin molntjänst när något visst event inträffar, detta går att automatisera med SWS. Givetvis så har SWS ett API. SWS är ännu ett bevis på att Amazon förstår hur man ska använda molnet, att de är mycket mer än en bokhandel och att de älskar trestaviga förkortningar.

Öppen data stärker den svenska innovationskraften

IT-ministern Anna-Karin Hatt höll ett tal om öppen data och innovation hos Regional Digital Agenda Skåne i veckan. Ett citat som jag fastnade för direkt är “Om ännu fler myndigheter kunde erbjuda öppen data och API:er skulle nya plattformar för tillväxt skapas och utvecklingen av Sverige som it-nation drivas på“. Helt rätt, mer data åt folket! Talet i sin helhet finns att läsa på regeringen.se

Öppen data hos .SE

Den 16 mars så håller .SE stiftelsen ett seminarium om Öppen Data i Stockholm. Några av de frågor som kommer att diskuteras är vad öppen data betyder för myndigheter och företag, vad PSI-direktivet är och om öppna APIer är lösningen (jag kan spara er tid och svara “ja” på den sista frågan redan nu). Låter som ett ämne väl värt att spendera några timmar på.

Katalog med svenska APIer

Jag jobbar för fullt med att skapa en katalog med alla svenska APIer här på mashup.se och snart är katalogen redo att publiceras. Det har varit mycket dektektivjobb för att hitta så många APIer som möjligt, och jag är säker på att jag har missat några. Känner du till, jobbar med eller har kanske själv utvecklat ett API som du vill vara säker ska vara med i API katalogen från dag 1 så skriv en kommentar i detta inlägg, kontakta mig på Twitter (@andreaskrohn) eller maila mig (andreas@dopter.se).