API Måndag – postnummer, Azure, öppna händelsedata

Veckans API-nyheter handlar om insamling och publicering av postnummerdata, API Management från Microsoft, händelsedata från Helsingborg och ett språkstyrnings-API som stödjer svenska. Följ @andreaskrohn på Twitter för ännu mer om APIer och öppna data.

Postnummerupproret

Svenska postnummer och adresser finns inte tillgängliga som öppna data, utan det kostar 40.000kr/år att få tillförlitligt tillgång till detta. För att fixa detta problem så har Postnummerupproret börjat crowd-sourca insamlingen av adresser och postnummerinformation. De kommer sedan att göra detta tillgängligt utan kostnad för den som behöver. Hjälp till genom att gå till postnummeruppror.nu och skriv in några adresser och postnummer. Ett riktigt bra projekt som förhoppningsvis leder till bättre adresstjänster för oss alla.

Azure API Management

API Management är en typ av produkter som hjälper till med kringtjänster runt ett API – statistik, användarhantering, säkerhet, rate limits med mera. Det finns en hel del att välja på, tex 3scale, Mashery och Layer 7. Nu har även Micosoft lanserat en API Management tjänst – Azure API Management. Väl värt att ta en titt på om man behöver API Management, speciellt om man redan använder Azure.

Händelsedata från Helsingborg

Ett av de projekt jag jobbar med är Öppna Helsingborg, dvs öppna data från Helsingborgs stad. I veckan som har gått så har vi (äntligen) publicerat öppna händelsedata, dvs data från polis, räddingstjänst och väktare i Helsingborg. Totalt publicerade vi 41.000 händelser och personligen hoppas jag att fler kommuner följer efter.

För att visa vad man kan göra med denna händelsedata så visade vi den på en karta. Att publicera 41.000 punkter med bra pretanda och utan att lägga ner mycket tid var en intressant utmaning. Lösningen var att använda Google Fusion Tables där man kan importera en CSV-fil och sedan visa innehållet i grafer och på en karta.

Vi i Öppna Helsingborg jobbar även på ett öppet senornätverk med sensorer som producerar öppna data. Kom gärna på presentationen om detta imorgon tisdag om du är i Helsingborgstrakten.

Språkstyrning på svenska

Det finns redan en hel del APIer man kan använda sig av för bygga in språkstyrning liknande Siri i sina appar, exempelvis API.ai som lanserades för några dagar sedan. Problemet är att de flesta av dessa tjänster, inklusive API.ai, inte stödjer svenska. Därför blev jag glad att Wit.ai har lagt till stöd för svenska, än i beta, men ändå. Experimentera gärna med Wit.ai och dela med dig av era erfarenheter!