API Måndag – Star Wars API, Dropbox, färre CAPTCHAs

Veckans API-nyheter handlar om ett API för stjärnornas krig, ett nytt API från Dropbox och en förbättrad hantering av CAPTCHAS från Google. För ännu mer om APIer (och öppna data) så följ @andreaskrohn på Twitter.

Inofficiellt Star Wars API

Det har varit mycket snack om Stjärnornas krig de senaste veckorna eftersom det har släppts en teaser trailer till nästa film som kommer om ett år. Nu håller hela stjärnornas krig universumet att få samma behandling som Marvels, det är alltså ett API på gång. Till skillnad från Marvels officiella användarfientliga API så är Star Wars APIet utvecklat av ett fan. Det skulle vara underbart om Lucas Arts Disney kunde släppa ett officiellt API, men i väntan på det så får vi vänta på att det inofficiella Star Wars APIet kommer.

Dropbox Business API

Dropbox har kommit ut med ett Dropbox for Business API. Med det APIet så kan man automatisera hanteringen av användare, hämta information om användare, få rapporter om vem som har gjort vad mm. Kampen om att vinna marknadsandelar för lagringstjänster fortsätter alltså, och där har Dropbox en hård kamp mot Box, Microsoft, Google och många andra. Bra för oss, det betyder fler features.

Ingen CAPTCHA är det nya CAPTCHA

Google har tidigare visat att man med articifiell intelligens kan automatisera igenkänningen av vanställd text med 99,8% korrekthet. Det är mycket mindre fel än vad jag själv har när jag skriver in CAPTCHAs för att bevisa att jag är en icke-siliconbaserad varelse. För att fixa detta så har nu Google släppt ett nytt reCAPTCHA API som analyserar användarens beteende på en webbsida och använder det för att avgöra om det är en bot eller en människa. Gör detta det enklare att använda nätet och bekämpar spam så gillar jag ideen, mindre CAPTCHA åt folket!

Bild av Crosa på Flickr.