API Måndag – Large Hardron Collider, OneNote och Twitter

Veckans API-nyhter handlar om öppna data från CERN, ett nytt API från Microsoft och avsaknaden av ett API från Twitter. Ännu mer om APIer och öppna data hittar ni om ni följer @andreaskrohn på Twitter.

Öppna data från Cern

CERNs Large Hadron Collider används för forskning om hur universum fungerar och skapades. Nu har de släppt mycket av denna forskningsdata som öppna data. Det går bra att analysera och rekonstruera experiment, allt som krävs är att man kan nog med fysik för att faktiskt förstå vad datan betyder. Tanken är att denna data kan användas både för utbildning och forskning. Med tanke på att LHC har kostat skattebetalare världen över minst 7,5 miljarder euro så är det minsta man kan förvänta att de delar med sig av vad de hittar. Det är bara att hoppas att detta gör att ännu mer forskningsdata från andra instutitioner öppnas.

OneNote Search API

Microsoft fortsätter att jobba med att få OneNote att bli det ställe där folk vill lagra alla sina anteckningar och sin data, dvs en konkurrent till Evernote. Det senaste steget i denna strategi är att släppa ett Search API för OneNote. Via det APIet har man fulltextsökning på alla sina OneNote dokument. Just nu är detta API endast i beta, men bygger du appar mot OneNote så är det nog dags att anmäla sig till denna betatest.

Twitters mindre användbara sök-API

Medan Microsoft satsar på öppna APIer så gör Twitter tvärt om. De har gjort alla tweets sökbara. Tyvärr så kommer inte detta sök-API att vara tillgängligt för utveckalre. Detta är ytterligare ett steg i Twitters krig mot 3e-parts klienter. De vill att vi alla ska använda deras officiella klienter, som visar deras reklam.

APIDays

Imorgon drar APIdays konferensen igång i Paris. Tyvärr kan jag inte vara med detta år, men jag kommer att följa konferensen både på Twitter och via deras videos.

Bild: What’s next for the LHC av CERN