API Måndag – IFTTT & Twitter, VINNOVA, Nordic APIs

VINNOVA delar åter igen ut miljontals kronor till öppna data projekt, IFTTT använder Twitters API på ett smart sätt och Nordic APIs drar igång idag i Stockholm. Ännu mer om APIer, öppna data och mycket mer från Nordic APIs får ni om ni följer @andreaskrohn på Twitter.

IFTTT + Twitter

Med If This Then That så kan man koppla ihop tjänster utan att behöva använda deras API och skriva någon kod. Nu har de utökat sitt stöd för att använda Twitter. Det går nu att få saker att hända när en specifik användare twittrar, om en nytt tweet skrivs i ett specificerat geografiskt område eller om någon nämner en själv på Twitter (detta är “If This” delen i IFTTT). När någon av dessa “triggers” händer så kan man sedan få andra tjänster att göra saker (“Then That”), tex skicka ett SMS eller tända en lampa i ditt hus. Om inte annat så är det en ny leksak för oss geeks.

Ett annat exempel på samma typ av tjänst är Zapier, perfekt att använda för att integrera olika SasS tjänster.

5,5 miljoner från VINNOVA

VINNOVAs har beslutat vilka 18 projekt som får dela på 5,5 miljoner kronor baserat på utlysning Öppna datakällor 4. Mest är det projekt som ska beskriva datakällor i metadataformatet DCAT-AP som har fått bidrag, allt för att förenkla för ÖppnaData.se portalen att hålla reda på svensk öppna data. Jag är glad att projeket om att publicera skolmat som öppna data som jag är inblandad i har fått pengar. Förutom det så handlar det om öppna dataprojekt i allt från Skogsstyrelsen till Svenskakyrkan, från SMHI till Wikimedia.

Det händer mycket inom öppna data just nu, men det finns fortfarande flera stora övergripande problem att lösa. Jag är inblandad i ett projekt som siktar på att lösa ett eller flera av dessa. Mer om det snart :)

Nordic APIs – sista chansen

Idag, den 20 oktober, drar vi igång Nordic APIs Platform Summit i Stockholm med workshops. Läser du detta innan lunch så är det inte för sent att komma och vara med på någon av de 3 workshops som hålls idag. Själv håller jag i Introduciton to APIs tillsammans med Kin Lane..

Imorgon tisdag drar själva konferensen igång med 2 intensiva dagar fulla av intressanta API-presentationer. Skyndar du dig så är det ännu inte för sent att köpa biljetter och komma. Vi kommer också att livestreama allt, men det är ju inte samma sak som att vara på plats och träffa alla andra API-tokiga.