API Måndag – Hacker News, Jordbruksverket, Örebro och upphovsrätt

Veckans API-nyheter handlar om nya APIer från så skilda ställen som Hacker News, Jordbruksverket och Örebro kommun samt hur Oracle och Google fortsätter slåss om APIer kan skyddas av upphovsrätten eller inte. Tycker ni att APIer är intressanta så rekommenderar jag verkligen att ni kommer på Nordic APIs Platform Summit i Stockholm nästa vecka. Det är bara en vecka kvar att köpa biljetter så passa på, det kommer att bli en riktigt riktigt bra konferens!

Hacker News API

Som jag tidigare har skrivit om så har nyhetssajten Hacker News äntligen publicerat ett API. Med detta API så kan man få realtidsuppdateringar om de 100 populäraste länkarna och diverse aktiviteter på sajten, man kan även få data om vad olika användare gör och vilka länkar de har röstat på.

Tack Partic Jansson för tipset om Hacker News API. Har ni själva tips på intressanta API-nyheter så får ni gärna skicka dem till @andreaskrohn på Twitter eller maila andreas@dopter.se.

Statistik från Jordbruksverket & Örebro kommun

I veckan har både Jordbruksverket och Örebro släppt ett API för statistik. Båda har gjort det via statistikprogrammet PX-Web som Statistiska centralbyrån publicerar. Det programmet har en API-modul, som även SCB själva använder för sitt eget API.

Örebro kommun släpper lönestatistik för anställda hos Örebro kommun och Jordbruksverket släpper statistik om allt från jorbrukets eknomomi till trädgårdsodling. Vill man åt APIet så måste man gå in på en enskild tabell, välja parametrar och sedan kan man se hur man anropar APIet. Inte det mest användarvänliga alltså, men ändå ett API. Om din organisation använder PX-Web så rekommenderar jag att ni tar en titt på API-modulen, kanske kan ni ha ett öppna data API klart redan imorgon.

Slaget om APIer är upphovsrättsskyddade fortsätter

I USA så forsätter kampen mellan Google och Oracle om Java APIet är upphovsrättsskyddat eller inte. Oracle tycker att Google har gjort intrång på deras upphovsrätt genom att återksapa Java APIet när Google utvecklade Android. Oracle har vunnit tidigare, men nu har Google överklagat till USAs högsta domstol. Detta är en viktig fråga som kan påverka hur hela IT-industrin arbetar. Räknas APIer som upphovsrättskyddade så kommer det att sätta stopp för en hel del innovation och beskydda de redan stora spelarna. Det är bara att hoppas att Oracle förlorar, men jag vågar knappt hoppas på det.

Vi ses på Nordic APIs nästa vecka!