API Måndag – Skjutsgruppen, Echo Nest, Open Stockholm Awards

Nytt i API-världen sedan förra veckan är ett API om samåkning, att musikdatatjänsten Echo Nest har en ny ägare och att tävlingen om öppna data applikationer i Stockholm har dragit igång. För en intensiv halvdag om APIer så kom på något av Nordic APIs konferenserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo om några veckor.

Skjutsgruppens API

Skjutsgruppen är en ideel samåkningsrörelse. Vill du från Helsingborg till Stockholm så kan du antingen hitta någon annan du kan åka med eller erbjuda andra plats i din bil. De har länge arbetat på ett API och nu finns detta API tillgängligt för alla så att alla kan lägga till samåkningsfunktionalitet i sina appar. Exempelvis kan APIet användas av festivaler och konferenser för att göra det enkelt för deltagare att samarbeta runt transporterna dit. Skjutsgruppen delar också med sig av mycket historisk data via sitt API. Bra att gräva i efter olika beteendemönster etc.

Spotify köper Echo Nest

The Echo Nest har väldigt mycket musikdata tillgänglig via sina APIer. Data om artister, sånger, playlists, videos, genre etc. Spotify har länge använt Echo Nest och nu har de även köpt Echo Nest. Som vanligt vid uppköp så är den officiella storyn att inget kommer att förändras, men det är väl ingen långsökt gissning att vi kommer att få se en hel del ny Echo Nest teknologi hos Spotify som konkurrenter som Rdio inte får tillgång till. För oss utvecklare så betyder det förhoppningsvis ännu mer data att arbeta med.

Vill du strömma musik men är intresserad av att göra det från andra än Spotify så har även Beats Music publicerat ett API under veckan som gått.

Open Stockholm Awards

à rets upplaga av Open Stockholm Awards har dragit igång. Tävla om 100.000 kr i vinstsumma genom att använda öppna data för att göra livet bättre för Stockholmarna. Priset delas ut i slutat av maj men tävlingen är redan igång och de har flera meetups planerade fram till finalen.